BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Dünya dandiniyi dinliyor

Dünya barışına katkı sağlamak için hazırlanan CD'de en ünlülerin içinde Türk ninnisi dikkat çekti..

Abone ol

ABD’li opera sanatçısı Tessa Lang ve Johann Schwaiger çiftinin, dünya barışına ithaf etmek üzere hazırladıkları 8 farlı dilde 17 ninninin bulunduğu CD’de Türk ninni "Dandini" de yer aldı.

"Rüya Kapıları" adı verilen CD, piyasaya çıktı.

Amerikan Müzik Akademisi ve New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Şan Bölümünde öğretim görevlileri Mezzosoprano Tessa Lang ile Tenor Johann Schwaiser çiftinin geliştirdiği proje çerçevesinde, dünya ninnilerinden örnekler derlendi. Bunun için Avrupa ve Amerika’da çeşitli araştırmalar yapan ve seçtikleri örnekleri bir araya getirerek, koleksiyon albüm çalışmasına giren Lang - Schwaiser çiftinin yolu, bir hastalık nedeniyle ABD’deki Türk doktor Kutluk Oktay’a düştü.

BIRAK BOSTANCI DANAYI
Türk otantik enstrümanı bendir çalarak ninninin düzenlenmesine yardımcı olan Prof. Dr. Oktay’a, Devlet Opera ve Bale Sanatçısı kız kardeşi Yaprak Oktay da flütüyle eşlik etti. Bu şekilde senfonik tarzda düzenlenen ninni, Prof. Dr.

Oktay’ın açıklamasına göre, şöyle oluştu:

"Ben Dandini’nin bilinen şekline bir de ikinci kıta yazdım. Burada dananın meraklı bir çocuk gibi ortalığı karıştırarak dünyayı tanımak istemesini, ailesinin de buna engel olmaya çalışmasını anlattım. İkinci kıtada dizeler, (Dandini dandini dastana, bostancı girmiş bostana. Bırak bostancı danayı, bitirsin lahanayı) şeklinde oldu. Bu haliyle düzenlenen ninnide, yaşamın yoğunluğuyla bütünleşerek karmaşa hissi veren giriş bölümünü, evin sığınak yapısı içinde anne babayla çocuğun huzurla dinginleşmesi izliyor. Ninni, ertesi günün yaşam koşuşturmacasıyla tekrar uyanarak sona eriyor." Prof. Dr. Oktay, söz konusu çalışmada elde edilecek gelirin bir kısmının kanser araştırmaları için kullanılacağını, hiçbir şahsi gelir almayacağını bildirdi.
Lang - Schwaiser çifti ise, çalışmadan dolayı büyük heyecan duyduklarını belirttiler.