BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Kiracılar emlakçılardan şikayetçi!

Emlakçıların verdikleri hizmet sonrası ev sahibi yerine kiracıdan komisyon alması kiracıları mutsuz ediyor.

Abone ol

Emlakçıların verdikleri hizmet sonrası ev sahibi yerine kiracıdan komisyon alması kiracıları mutsuz ediyor. Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, "Kira fiyatları standartlaştırılmalı. Emlakçılar alacakları komisyon için kira bedelini arttırıyor" dedi.

Emlakçıların aldığı komisyon ücretlerinin sadece kiracılardan değil ev sahibinden de alınması gerektiğini belirten Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Tüketici Platformu Sikayetvar.com'a yaptığı açıklama ile kiracıların emlakçılar nedeni ile mağdur olduğunu açıkladı.

"Komisyon Ev Sahibinden De Alınmalı"

"Emlakçılar bir hizmet sektörüdür. Kiracıya ve ev sahibine hizmet sunmaktadır" diyen Büyüknohutçu, hizmet sonrası alınan komisyon ücretinin her ikisinden alınması gerektiğini belirtti. Sadece kiracıdan alınan ücretin adaletsizlik olduğuna vurgu yapan Büyüknohutçu, görüşünü şöyle açıkladı:

"Emlakçı ev sahibine kiracıyı, kiracıya kiralık ev bulur. İkisine de hizmet eder fakat ücreti sadece kiracıdan alıyor. Bu ücretin bir miktarının kiracıdan bir miktarının da ev sahibinden alınması gerekiyor. Alışverişte parayı kazanan kişi ev sahibindir . Komisyonun bu sebeple ev sahibinden alınması gerekir. Mağaza ile bankalar arasındaki ilişki ile benzerlik kuracak olursak, mağazada kredi kartı ile parayı ödemiş oluyorsunuz. Aracı olan banka hizmet bedelini mağaza sahibinden alır. Aynı mantıkta emlakçı da bir aracıdır. Emlakçının verdiği hizmet sonrası ev sahibi para kazanacağı için komisyonu ev sahibi vermelidir."

"Yeni Yasada Kiracılara Yama Yapıldı"

Büyüknohutçu, kira bedelinin artmasında alınan komisyon ücretlerinin büyük payının olduğunu ileri sürerek "Emlakçının aldığı komisyon ücreti fazla kiranın bedelini arttırıyor. Kirayı kendi yükseltiyor daha fazla fiyat belirtiyor. Kiracı mağdır oluyor zarara uğruyor. Türk borçlar yasası yasalaştı. 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun kaldırıldı. Kiracılarla ilgili orada yama yapıldı. Eksik kaldı fırsat kaçırıldı. Komisyoncuların yeteri kadar yasal zemine kavuşturulması ve kira belirlenme şeklinin değiştirilmesi gerekiyor" dedi.

Kiralar Standartlaştırılmalı

Kira bedelinin standartlaştırılması gerektiğini savunan Büyüknohutçu, bu görevin belediyelerin oluşturacağı komisyon tarafından yapılabileceğini ifade etti. Büyüknohutçu, "

"Komisyoncular kira farkına neden oluyor. Belediyelerdeki emlak müdürlüklerindeki vergi alabilme adına satış fiyatını belirleyen komisyon kira bedelini de belirleyebilir. Evlerin yer farklarına göre metre kare kira bedeli belirlenir. Bölge bölge kira bedeli tartışılarak belirlenmeli. Buarada evin bulunduğu mahalle, semt, cadde, sosyal ortama yakınlığı, bina yaşı ve ekstralarına göre kriter belirlenmeli. Böylece komisyon ücretlerine de standart getirilir. Yasal zemine oturtulmalı Türk Borçlar Yasası fırsattı kaçırıldı. Emlakçıların hizmet karşılığı alacakları ücret belirlenmeliydi" şeklinde konuştu.