BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,90
ALTIN 2.440,93
HABER /  POLİTİKA

Kimse bizimle çevrecilikte yarışamaz

Başbakan Erdoğan, Gazi Üniversitesi'nin kampüsünde düzenlenen fidan dikim töreninde konuştu.

Abone ol

Şu ana kadar Belçika kadar bir alanı ağaçlandırdıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Biz çevreciyiz be.. Kimse bizimle çevrecilikte yarışamaz." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi'nde yapılacak "5 Milyon Üniversite Öğrencisi İçin 5 Milyon Fidan Dikimi" törenine katıldı. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

5 MİLYON AĞAÇ DİKMİŞ OLACAĞIZ

81 vilayette bütün üniversitelerde fidan dikimi gerçekleşiyor. 43 üniversite ile protokol imzaladık. Diğer üniversiteler ile imzalanmaya devam edecek. Projeye temmuz ayında başladık. Ağaç dikim sezonu içinde 5 milyon üniversite öğrencimiz adına tam 5 milyon ağaç dikmiş olacağız

GRİ BİNALARDAN GRİ DÜŞÜNCELER DOĞAR

Gri binalardan, gri düşünceler doğar. Özgür, renkli, estetik, yeşille bezenmiş bir çevreden ise özgür düşünce doğar, nezaketle zarefatle bezenmiş  fikirler doğar.

AVLU İÇİNDE ANIT AĞAÇLARA RASTLARSINIZ

Biz atalarımızdan sadece binalar, şanlı bir tarih, zengin bir kültür devralmadık, aynı zamanda yüksek bir medeniyetin nasıl inşa edileceğini de öğrendik. Bugün Diyarbakır'dan İstanbul'a, Konya'dan Bursa'ya, Sivas'tan Edirne'ye kadar hangi kadim şehrimize giderseniz gidin orada tarihi eserlerin hemen yanı başında avlu içinde devasa anıt ağaçlara, yüzlerce yıllık çınarlara rastlarsınız Ecdadımız köklü şehirler kurarken, aynı zamanda köklü çınarları da şehirlere nakşetmiştir, camilerimizin avlusu akasyalarla, meşelerle çınarlarla doludur. O dönemin eğitim kurumları olan külliyelerin, medreselerin avlusu bütünüyle ağaçlarla donatılmıştır. O günün öğrencileri kuş cıvıltıları eşliğinde çicek açmış ağaçları izleyerek, çınarların, ceviz ağaçlarının gölgelerinde serinleyerek eğitim almışlar kendilerini geleceğe böyle hazırlamışlardır. İşte o anlayış tarihe damgasına vuran bir medeniyete kaynaklık etti, işte o anlayış o günün şartlarında bilim ve sanatın merkezi oldu ve nice mimarlar, nice şairler nice bilim adamları bu şekilde yetişti.

İLİM MÜSLÜMANIN YİTİĞİDİR

Bizim şehir anlayışımızın temelinde insan hayatı vardır, canlı hayatı vardır. Biz gençliğimize güveniyoruz. Gençler bu uğurda sizlerden hiç bir şey esirgemedik, esirgemeyeceğiz. İlim müslümanın yitiğidir nerede bulursa alır.

EN TALİHLİ NESİL BUGÜNÜN GENÇ NESLİDİR

İşte bizim dedelerimiz, babalarımız, annelerimiz, bizim gençliğimiz mahrumiyet içerisinde; yokluk, yoksulluk içinde ağır baskıların şiddetin kışkırtmaların arasında geçirdik. Bizler, gençliğimizi imkansızlıklar içersinde yaşadık. Şu andaki gençler yaklaşık 100 yıldır gençlerin yaşadığı o ağır sorunları yaşamıyor, o ağır sorunlara maruz kalmıyorlar, yaklaşık 100 yıldır ilk kez gençlerimiz çok önemli imkanlara, çok önemli fırsatlara bundan önce hiç bir gençliğin görmediği haklara ve standartlara kavuşuyorlar. Şunu bütün samimiyetimle ifade ediyor, iddia ediyorum; en az yüz yıllık tarihi süreç içerisinde en talihli genç nesil işte bugünün genç neslidir.

Türkiye'de 346 bin derslik vardı. Biz 11 yıl içinde 188 bin derslik inşa ettik. Dünyada internet varken bizde yoktu. Şu anda her okulda internet var. Bugünün genç nesilleri okullarına gidiyor, sıralarının üzerinde kitapları buluyor. Toplam 1 milyon 300 bin öğrenciye burs ve kredi veriyoruz.

EN FAZLA FİDANI BİZ DİKTİK

Biz bu topraklarda misafir değiliz, biz bu topraklarda ev sahibiyiz. Biz sadece bugünü değil yarınları, sadece kendimizi değil çocuklarımızı, torunlarımızı da düşünüyoruz. Şunu tüm samimiyetimle söylüyorum: Ağaç dikme konusunda, çevre hassasiyeti konusunda kimse bizi eleştiremez. Biz, ağaç dikme konusunda, çevrecilik konusunda cumhuriyet tarihinin en büyük projesini yürüttük. Bu topraklara, bu ülkenin şimdiye kadar gördüğü en fazla fidanı biz diktik.

BELÇİKA BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN AĞAÇLANDIRILDI

2008-2012 arasında ağaçlandırma seferberliği başlattık. Ağaç dikme, çevre hassasiyeti konusunda kimse bizi eleştiremez. Bu topraklara en fazla fidanı biz diktik. Şu ana kadar Belçika büyüklüğünde alanı ağaçlandırdık

Şimdi de 5 milyon öğrenciye 5 milyon fidan. Ağaç görmemiş insan değilim. İstanbul’da belediye başkanlığı yaptım. Erguvanların renk kattığı bir şehirde büyüdüm.

3 MİLYON AĞAÇ

Bırakın ağaç dikmeyi dikili ağaçlar susuzluktan kırılma noktasına gelmişti. İSKİ’nin 3 milyon müşterisi için ağaç diktik. Bütün caddeleri ağaçlandırdık. Orta refüjleri fidan değil ağaç, en küçüğü 15 yaşında onlarla güçlendirdik

HALİÇ ŞİİR GİBİ OLDU

Kokudan yanına yaklaşılmayan Haliç bugün yemyeşil bir şiir gibi Haliç oldu. İçinden 5 milyon metreküp çamur çıktı. Rakamlar ortada.  Biz çevreciyiz be. Kimse bizimle çevrecilikte yarışamaz. Şu ana kadar 125 adet şehir ormanı kurduk. 2003 yılında 33 olan milli parklarımızı 40'a, 17 olan tabiat parklarımızı 193'e çıkardık ve bu hızla devam ediyor ve bu çabalarımızı devam ettireceğiz.

Eğitimden sağlığa, ulaşımdan turizme kadar her sahada cazip kıldığımız gibi milli parklar, ormanlar, şehir ormanları açısından da inşallah ülkemizi bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Bugün Gazi Üniversitesi'nde başlattığımız 5 milyon öğrenciye 5 milyon öğrenciye ağaç kampanyasını tüm üniversitelerimizde yaygınlaştırarak öğrencilerimizin çok daha sağlıklı, çok daha huzurlu ve çok daha yeşil  bir ortamda eğitim görmelerini inşallah sağlayacağız

Peygamberimizin şu sözle noktalamak istiyorum: Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikin. İşte biz bu emrin takipçisi olacağımız tekrar hatırlatıyorum.