BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.442,84
HABER /  GÜNCEL

Kim Jong-il'in ölümü ABD ile ilişkileri nasıl etkiler?

1989-93 arasında ABD'nin Güney Kore büyükelçiliğini yapan Donald Gregg, 'Kim Jong-il'in ölümü Batı ile ilişkilerde yeni kapılar açabilir' diyor.

Abone ol

Kim Jong-il'in sağlık durumunun kötüye gidişi göz önüne alındığında ölümü kimse için sürpriz olmamalı.

Ancak Kuzey Korelilerin Kim Jong-il'in bir yıl daha yaşamasını isteyeceklerini söylemek rahatlıkla mümkün.

2012 yılı Kim Jong-il'in babası Kim İl-sung'un ya da Kuzey Korelilerin ifadesiyle "Büyük Lider"in 100. doğum yıl dönümü.

Şimdi büyük liderin anmasını ülkenin yeni lideri Kim Jong-il'in en küçük oğlu Kim Jong-un yapacak.

Güney Kore'nin başkenti Seul ve ABD'nin başkenti Washington'da, Kim Jong-il'in ölümüne karşı eşgüdümlü bir tepki verilmesini sağlamak için bir telaşın hakim olduğuna eminim.

ABD'nin Pyongyang'ın yeni liderini oldukça cana yakın bir şekilde karşılamasını umuyorum.

Kuzey Kore, Washington, Seul ve Tokyo'dan gelecek ilk mesajları dikkatle izleyecek ve bu ülkelerle kuracağı ilişkide önemli bir etken olarak değerlendirecektir.

Kim İl-sung 1994'te öldüğünde Güney Kore'nin o dönemki cumhurbaşkanı Kim Youg-sam'ın kaba mesajları, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine ve Kim'in cumhurbaşkanlığı dönemi boyunca da gergin geçmesine yol açmıştı.

Bill Clinton'ın daha ince mesajları ise Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili anlaşmaya varılmasını sağlamıştı.

ABD'li yetkililerin, Kuzey Koreli yetkililerle Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Kore'ye ekonomik yardımının devam etmesi için Pekin'de yaptıkları toplantının da çok olumlu bir etkisi olacaktır.

İlişkinin geliştirilmesi için ileriye doğru atılan bu adımın devamı getirilmeli.

Kim Jong-un'un İsviçre'de eğitim görmesi, biraz İngilizce bilmesi ve batı hakkında hem babasından hem de büyükbabasından çok daha fazla şey biliyor olması da büyük avantaj.

Güney Kore'nin gelecek cumhurbaşkanının Kuzey Kore ile ilişkilerde şimdi cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'tan daha yumuşak bir çizgi izleyeceğini de öngörebiliriz.

Dolayısıyla Kim Jong-il'in ölümünü, ülkesinde derin yasa yol açacak doğal bir olay görürken, bunun Kuzey Kore'nin Batı ile ilişkilerinde yeni kapılar açacağına dair güçlü bir inanç besliyorum.