BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,90
ALTIN 2.440,93
HABER /  GÜNCEL

Tunus'ta devrimi ateşleyen seyyar satıcı için anıt

Kendini yakarak Tunus'ta 23 yıllık Zeynel Abidin bin Ali iktidarına son veren ayaklanmayı ateşleyen ve Arap Baharı'na esin kaynağı olan seyyar satıcı Muhammed Buazizi için dikilen anıtı cumhurbaşkanı açtı.

Abone ol

Tunus'ta kendini yakarak 23 yıllık Zeynel Abidin bin Ali iktidarına son veren ayaklanmayı ateşleyen seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin anısına Sidi Buzid kentine bir anıt dikildi.

Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki'nin açılışını yaptığı anıt, Buazizi'nin seyyar arabasını simgeliyor.

26 yaşındaki Buazizi, bir belediye görevlisinden tokat yedikten sonra uğradığı muameleyi protesto için Sidi Buzid kentinde belediye binası önünde kendini yakmış ve kurtarılamamıştı.

Buazizi'nin intiharı, diğer Arap ülkelerindeki ayaklanmalara esin kaynağı olmuştu.

Cumhurbaşkanı Marzuki, Buazizi'nin 'yüzyıllarca dışlanmış bu topraklara ve Tunus halkına itibarını yeniden kazandırdığını" söyledi.

Törene, ülkenin farklı noktalarından, ellerinde Tunus bayrakları olan binlerce kişi katıldı.

Ayda 150 dolardan az bir parayla sekiz kişiyi geçindirmeye çalışan Buazizi, el arabasını bırakıp kamyonete geçmeyi ve işini büyütmeyi planlıyordu.

Ailesine göre, Buazizi belediye memurlarına rüşvet vermeyi reddettiği için dövüldü ve arabasına el konuldu. Vali'yle görüşmesine izin verilmeyen Buazizi, üzerine benzin dökerek kendini ateşe verdi.

İntihardan sonra bölgede başlayan ayaklanmalar, Tunus'un yanısıra Mısır, Libya ve Yemen'de otoriter rejimlerin sonunu getirirken, Suriye'de binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan protestolar hala devam ediyor.