BIST 10.557
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.425,49
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kilisli yorgancılar zor durumda

Bir dönem İngiliz Kraliyet Sarayı'na kadar giren yorganlarıyla ün yapan Kilisli yorgancılar, eskisi gibi iş yapamamaktan şikayetçi.

Abone ol

Kilisli yorgancı Mehmet Özyağlı, dünyaca ünlü Kilis yorganlarının eski günlerini aradığını söyledi.

Özyağlı, Kilis yorganlarını dünyaya tanıtmak için çalışma yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Kilis'te, 1970 ile 1980'li yılların gözde mesleği olan yorgancılıkta, bu dönem içerisinde 150'den fazla yorgan atölyesinde 5 bin kişi çalışırken, şimdi yaklaşık bu sektörde çalışanların sayısı en fazla 300 ile 400 arasına düştü.

Yorgan atölyesinin sayısı ise 50 civarındadır. Geçmiş yıllarda saygı duyulan meslek arasında bulunan yorgancılık, şimdi tam anlamı ile kendi kaderine terk edilmiştir. Bir zamanlar Kilis ekonomisine büyük katkı sağlayan bu sektörün yeniden ayağa kalkması için devletten yardım bekliyoruz. Bu sektörün canlanması için sıfır kredi verilmesi gerekiyor. Bir kalfa dikeceği bir yorgan için 20 Türk Lirası para kazanıyor. Bu nedenle yeni kalfa yetişmediği gibi işi bırakan kalfaların sayısı her geçen gün artıyor. Artık kimse yorgancılık öğrensin diye çocuklarını bu mesleğe yönlendirmiyor. El emeği göz nuru yorgancılık bir dönem çok önemli meslekti. Maalesef son yıllarda bu mesleğe olan ilgi azalmaya başladı. Meslekten umudu ve beklentisi kalmayan yorgancılar, bir bir mesleğini terk ediyor. Çünkü istedikleri parayı kazanamıyorlar. Bir yorganı 60 TL bedelle satıyoruz" dedi.

Özyağlı, yorgancılık sektörüne destek verilmesi halinde tekrar kentin ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, "Çünkü bu mesleği bilen çok sayıda arkadaşımız farklı işlerle iştigal ediyor. Eğer yorgancılık cazibe haline gelirse arkadaşlarımız işlerine tekrar dönerler. Kilis Yorganlarının tanıtılması için web sitesi hazırladık. Katalog bastırarak sitemize koyduk. Sadece biz değil birçok arkadaşımız bu tür siteleri kurarak Kilis yorganlarını tanıtıyorlar. Kilis'te, uluslararası bir yorgancılık fuarı
veya festivali yapılması gerekiyor. Bunu bizim maddi imkanlarla yapmamız mümkün değil, devletin bu işe el atması halinde ancak yapılması mümkün olabilir. Devletimiz yorganlarımızın tanıtım için bize yardımcı olabilirler. Devlet desteği olmadan yorgancılık eski günlerine geri dönemez" dedi.