BIST 9.547
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.489,49
HABER /  POLİTİKA

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı tehlikede mi?

DSP Genel Başkanı Masum Türker'den CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na geçici 16. madde uyarısı geldi.

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA- DSP Genel Başkanı Masum Türker 12 Eylül Anayasa paketi referandumunda oy kullanamayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Haziran'daki genel seçimlerde aday olamayabileceğini ileri sürdü.

Referandumda oy kullanmayanların izleyen seçimlerde oy kullanamayıp aday olamayacağını düzenleyen Anayasa'nın geçici 16. maddesine dayanarak bu uyarıda bulunan Türker'e itiraz ise YSK eski Başkanı Muammer Aydın'dan geldi.

Aydın geçici maddenin adı üstünde geçici olduğunu belirterek iddialar için "kötü niyetli, amaçlı" yorumu yaptı.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 12 Eylül 2010'daki Anayasa Değişikliği Referandumu'nda oy kullanamadığının altını çizerek, "CHP'liler tedbirini alsın. Anayasa'nın Geçici 16'ncı Maddesi'ne göre Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekili adayı olamama ihtimali var. Geçici 16'ncı maddaye göre, yapılacak bir Anayasa Referandumu'nda kütüğe kayıtlı olan, oy kullanma ehliyeti olan veya oy kullanabilecek durumda olanların, oy vermemeleri halinde ilk 5 yl içinde ne aday olabilirler, ne de oy kullanabilirler. Şimdi söylüyorum uyansınlar diye. Muhalif birisi gider itiraz eder" dedi.

SEÇİM STARTINI VERDİ

Seçim startını Karadeniz'den veren DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ordu'da yerel Boztepe TV'ye konuk oldu. Burada gündeme ilişkin çeşitli açıklamalar yapan DSP Lideri Türker, anayasanın geçici 16'ncı Maddesi'ni hatırlatarak, önümüzdeki milletvekili genel seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekili bile olamama ihtimali olduğunu söyledi.

Türker, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun 12 Eylül 2010'daki Anayasa Değişikliği Referandumu'nda oy kullanamadığının altını çizerek, Anayasa'nın Geçici 16. Maddesi'ne göre halkoylamasını takip eden 5 yıl içinde yapılacak genel ve ara seçimleri ile mahalli seçimlere ve diğer halkoylamalarına katılamayacağını ve seçimlerde aday olamayacağını söyledi.

"BELKİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN ŞİMDİ BORCUNU ÖDER"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP'lileri şimdiden uyardığının da altını çizerek, "Tedbir alın. CHP bir zamanlar seçilme hakkı olmayan Recep Tayyip Erdoğan için Anayasa'yı değiştirip, ona seçilme hakkı verdi. Gitsinler belki Recep Tayyip Erdoğan da şimdi borcunu öder. Bu sefer o seçme hakkı için özel bir yasa hazırlar. Bunu araştırsınlar, incelesinler" dedi.

YSK ESKİ BAŞKANI AYDIN: İDDİA KÖTÜ NİYETLİ

Tartışmalara son noktayı ise Yüksek Seçim Kurulu (YSK) eski Başkanı Muammer Aydın koydu. İddia için "Kötü niyetli, amaçlı" yorumu yapan Aydın İnternethaber'e şunları söyledi:
"Geçici madde sadece anayasanın yürürlüğünde olan maddedir ondan sonra biter. Anayasa referandumunda oy kullanılamadı ve bitti. Son değişiklikle ilgili böyle bir madde var mı, yok. Adı üstünde geçici bir madde. Geçici madde o anda hükmünü yapar bitirir. Ondan sonra gelen olaylara uygulanamaz. 82 Anayasası çıkarken referanduma gitti orada geçici hüküm konuldu. O referandum bitti bu maddenin de hükmü kalmadı. Bu yeni bir Anayasa değişikliği. Bununla ilgili geçici bir madde yok. Onun devamlı bir madde gibi uygulanması söz konusu olamaz. Kötü niyetli, bence amaçlı."

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, DSP Genel Başkanı Masum Türker'in, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Anayasa'nın Geçici 16.maddesine göre milletvekili seçilemeyeceğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Kuzu, "O Madde 12 Eylül 1982 Anayasası için tedbir olarak konulmuştu. Uygulaması bitmiş bir madde. Bugüne kadar uygulanmadı" dedi.

BURHAN KUZU'DAN İYİ HABER

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise söz konusu maddenin uygulamasının bittiğini belirterek şöyle dedi:

"Anayasa'nın geçici 16. Maddesinin Uygulanması başlamış ve bitmiş. Anayasa'da durmasının bir önemi yok. Dolayısıyla sadece 12 Eylül 1982 Anayasası'nın olmasını ve seçime katılmayanlar için tedbir adına konmuştu. O dönem oylamalara katılılımı sağlamak için getirilen bir maddeydi. Uygulandı ve bitti önemi yok. Uygulanmayacak. 1980'den sonra 1987'de referandum yasası çıktı. Bu madde uygulandı mı? Uygulanmadı. O dönem katılmayanlara para cezası öngörülmüştü."


İŞTE TARTIŞMA YARATAN GEÇİCİ 16. MADDE

Anayasanın halkoylamasına ilişkin oy verme kütüğünde ve sandık listesinde kaydı ve oy kullanma yeterliği bulunduğu halde hukuki veya fiili herhangi bir mazereti olmaksızın halkoylamasına katılmayanlar, Anayasanın halkoylamasını takip eden beş yıl içinde yapılacak genel ve ara seçimleri ile mahalli seçimlere ve diğer halkoylamalarına katılamazlar, seçimlerde aday olamazlar.