BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,75
ALTIN 2.428,37
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan yeni Kürt raporu

Kılıçdaroğlu Kürt sorununda elini taşın altına sokacak. Siper ziyaretinden sonra toplanan CHP yönetimi önemli karar aldı.

Abone ol

CHP yönetimi doğuya açılıyor. Bölgede etkinliği sıfıra inen ana muhalefet partisi yeni bir raporla bölge insanını kazanma peşinde.. 1989 tarihli meşhur Kürt raporu yerine başka bir rapor hazırlanacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un refakatinde geçen Cuma yaptığı, “Pervari- Sarıyaprak, Şırnak- Gürbil ve Çukurca” gezisinin ardından yeni bir “Kürt Raporu” hazırlanması talimatını verdi.

Hürriyet'ten Okan Konuralp'in haberine göre Kılıçdaroğlu yeni bir Kürt raporu için düğmeye bastı.. Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında dün toplanan Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK), SHP döneminde hazırlanan 1989 tarihli, “Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri” adlı raporun değişen koşullar yüzünden artık geçerli olmadığı vurgulanarak, “Yeni bir rapor gerekli” değerlendirmesi yapıldı.

OHAL KOŞULLARI

MYK’da “Raporun hazırlandığı dönemde olağanüstü hal koşulları vardı. Boşaltılan köyler gündemdeydi, etnik kimlik tartışmaları farklı bir düzeyde sürüyordu. Ayrıca raporda yer alan önerilerin bazıları süreç içinde hayata geçti. Bu nedenle yeni rapora ihtiyaç var” denildi. Bu doğrultuda çalışmaların kısa sürede başlatılması kararı alındı. CHP’nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki örgütlenme sorunları da toplantıda gündeme geldi. Sorunların aşılması doğrultusunda bölgenin saygın isimleriyle temas kurulması, geçen süre içinde gerek devletle gerekse de örgütle arasına mesafe koymuş, demokratikleşme ve insan hakları doğrultusunda çaba göstermiş bölgenin önemli isimleriyle temas kurulması kararlaştırıldı. Hakkâri’nin Çukurca bölgesinde Kılıçdaroğlu’na verilen brifing ile Heron’ların Çukurca’daki 20’nci Jandarma Sınır Komutanlığı’na gönderdiği görüntüler de MYK’da izletildi.

ÇÖMELME POLEMİĞİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay MYK toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Kılıçdar-oğlu’nun siper fotoğrafları” ile ilgili değerlendirmeler yapan Ak Parti sözcülerine, “Birileri çömelebilir; çömelme eski alışkanlıkları da olabilir” diye karşılık verdi.