BIST 10.159
DOLAR 32,15
EURO 35,14
ALTIN 2.470,21
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan komisyona bomba isim

CHP'nin anayasa uzlaşma komisyonuna gönderdiği Süheyl Batum, yeni polemiklere imza atacak gibi görünüyor.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Muhalefet partileri sezona çok sert ve hızlı girdi. Taraflar kaldığı yerden devam ediyor. İlk grup toplantılarından çıkan mesajlar yeni anayasa sürecine olumsuz yansıyacağı muhakkak.

Bahçeli'nin "kangren haline gelmiş siyasal ve toplumsal ilişkileri bir çırpıda düzeltebilecek olan esrarlı bir metin de değildir" sözleri anayasa sürecine ilişkin ipuçları taşıyor.

Yasama yılının açılışı sonrası ortaya çıkan tablo 11 Haziran havasına dönüldüğünü gösteriyor. Erdoğan'ın "helallik" çağrısı sadece belleklere saklanan bir hatıra olarak kalabilir.

GERİYE CHP VE AK PARTİ KALIYOR

MHP'nin ve BDP'nin talepleri taban tabana zıt. İki partinin rest çekip masayı terkedeceği muhtemel. MHP'nin "kesinlikle olmaz" dediği öneriler BDP için "kırmızı çizgi"den farksız. KCK operasyonları nedeniyle BDP'nin sürece ılımlı bakması çok zor. Geriye AK Parti ve CHP kalıyor.  İktidar ve ana muhalefet partisinin temsil oranı yüzde 75. Ancak bu iki partide sürece topal girdi. Erdoğan'ın "2012'nin ilk yarısı içerisinde biz bu işi bitirelim" sözlerini CHP kurmayları, "özgürlüklerden yana anayasa yapılmayacak" diye okudu.

BATUM HAZIRLIK KOMİSYONUNDA

CHP yönetimi sivri demeçleriyle bilinen ve AK Parti'ye karşı "bayrak açan" bir görüntü sergileyen Süheyl Batum'u, anayasa uzlaşma komisyonuna gönderdi. Diğer üyelere Atilla Kart ve Rıza Türmen oldu. Batum ile ilgili geçmişteki tartışmalar hatırlandığında gerilimin yüksek olacağını söylemek yanlış olmaz.  Sert üslubu, "köşeli" sözleri ve karşı tarafa "açık kapı" bırakmayan görüntü vermekle eleştiriliyor.

DP'YE "PEKİ" DEDİ AMA...

Ergenekon süreciyle gündeme gelen Encümen-i Daniş'in Başkanı Karaduman Aksiyon dergisine Batum'u DP'nin başına geçirmek istediklerini açıklamıştı. Karaduman, o röportajda "Biz hâlâ seni o partinin başına getirmek için uğraşıyoruz. Hâlâ ümidimiz var. Bekleyelim' dedim. O da 'Peki' dedi. Ama gene bekledik, temaslarımız sürdü. Baktı ki sonuç alınamıyor. O da bıraktı gitti" diyordu.

İşte komisyonun yıldızı olması beklenen Batum'un yakın döneme damgasını vurduğu olaylar:

AKP SİZİ BURALARA SALMASIN

HaberTürk TV'de Temmuz ayının başında canlı yayınlanan bir programda Batum Taraf yazarı Lale Kemal, Star gazetesi yazarı Nasuhi Güngör ile kapışmıştı. "Saygıyı hakeden gazetecilere gösteririm siz haketmiyorsunuz" diye çıkışan Batum'un "AKP sizi buralara salmasın" sözleri üzerine Kemal ve Güngör canlı yayını terk etmişti.

------------------------

BAKAN MAHKEMELERE ÇAĞRI YAPSIN

Tutuklu vekil krizinin aşılması için o günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in tutuklu vekillerin salıverilmesi için mahkemelere çağrı yapmasını istemişti. Kemal Kılıçdaroğlu ise, "Kimseye yargıya talimat verin demedik" diyerek Batum'u yalanlamıştı.

------------------------

MODA OLARAK BAŞ ÖRTÜLEBİLİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum Nisan ayında yaptığı bir konuşmasında başörtüsüyle ilgili “Üniversitelerde, başkaldırının hak ve özgürlüklerine karşı olmamak, laik devlet esasına aykırı olmamak ve kamu düzenine aykırı olmamak koşuluyla moda olarak baş örtülebilir” açıklamasını yapmıştı.

------------------------

BU KADRO ATATÜRK CUMHURİYETİNİ YENİDEN KURACAK

CHP Eskişehir 1. sıra milletvekili adayı da olan Batum, partisinin Eskişehir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında böyle konuşmuştu:

"CHP'nin adaylarını soruyorlar. Sakın inanmayın, moralinizi bozmayın. Yok Ergenekon, yok mergenekon, yok gergenekon... CHP hep birlikte, pırıl pırıl, Atatürk'e inanan, Atatürk Cumhuriyeti'ne inanan, altı oka inanan, Atatürk ilkelerine, Atatürk devrimlerini inanan kadrosuyla karşınızda. Bu kadro Atatürk Cumhuriyeti'ni yeniden kuracaktır. "

------------------------

BALBAY VE ÖZKAN'I GÜNDEME İLK GETİRENLERDEN BİRİSİYDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, tutuklu sanıkları ilk öneren isim oldu. Ocak ayında yaptığı konuşmada Ergenekon sanıkları Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın milletvekili olmaları için PM'ye öneri sunacağını söylemişti.

------------------------

BDP İLE İTTİFAK MESAJI

Geçtiğimiz yıl CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, BDP lideri Selahattin Demirtaş'ın "Seçimde sol demokrasi cephesi" temennisine, "Ülkedeki eşitsizlikleri giderecek bütün partilerle işbirliği yaparız" yanıtı partiyi hareketlendirmişti.

------------------------

KAĞITTAN KAPLAN

CHP'li Süheyl Batum'un geçtiğimiz yıl Zonguldak'ta bir sohbet ortamında “Koca bir askeri yıktılar, meğer kağıttan kaplanmış, biz bunu asker zannedermişiz” sözleri günlerce konuşulmuştu.