BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,80
ALTIN 2.422,06
HABER /  DÜNYA

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a sert eleştiriler (1)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye politikası konusunda hükümeti defalarca uyardıklarını belirterek, “Suriye politikası, Türkiye’n...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye politikası konusunda hükümeti defalarca uyardıklarını belirterek, “Suriye politikası, Türkiye’nin dış politika tarihindeki en büyük hezimettir” dedi.
Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının AK Parti Hükümeti tarafından yasaklandığını öne sürdü. Kılıçdaroğlu, “AK Parti hükümeti milli günlerimizi yasaklıyor. Milli günlerimizi kutlamayı yasaklıyor. İstediğin kadar yasakla meydanlar bizimdir, çıkacağız o meydanlara” dedi.

“SURİYE POLİTİKASINDA YANLIŞ YAPARSANIZ FATURAYI MİLLET ÖDER DEDİK”
Kılıçdaroğlu, dış politikanın üzerinde özenle durulması ve düşünülmesi gereken bir politika olduğunu söyledi. Dış politikada yapılacak hataların kolay kolay giderilemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, iç politikada yapılan hataların telefi edilmesinin kolay olduğunu ama dış politikada yapılacak hatanın bedelini ülkenin çekeceğini dile getirdi. Hükümeti Suriye politikası dolayısıyla defalarca uyardıklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Yanlış yapıyorsunuz dedik. Yanlış yaparsanız faturayı bu millet öder dedik. Hayır, biz doğruyu yapıyoruz dediler. AK Parti hükümetinin Suriye politikası Türkiye’nin dış politika tarihinde en büyük engeldir, en büyük hezimettir. En büyük yanlış politikadır. Bedelini sadece Suriyeliler, sadece Türkiyeliler değil, Ortadoğu coğrafyası çekiyor” dedi.

“AK PARTİ SURİYE POLİTİKASINDA DUVARA ÇARPTI”
AK Parti hükümetini Suriye politikası konusunda boşuna uyarmadıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP’nin tarihsel birikimini dikkate alarak bir uyarı yaptıklarını vurguladı. Türkiye’yi ve vatandaşları sevdikleri için bu uyarıyı yaptıklarını sözlerine ekleyen Kılıçdaroğlu, “Yönümüzü Ortadoğu’nun bataklığına değil, Batının çağdaş uyarlığına çevirdiğimiz için bu uyarıyı yaptık. Yapmayın, yanlış yapıyorsunuz dedik. Bizim uyarımızı sadece CHP’nin uyarısı olarak kalmadı. Bakın dış politika konusunda yazarların tamamı Türkiye’nin Suriye politikasını eleştiriyor. Uluslararası ya da ulusal düşünce kuruluşlarının tamamı Suriye politikasını eleştiriyor, yanlış yapıyorsunuz diyor. Uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmış deneyimli bürokratların tamamı Suriye politikasının yanlışlığına dikkat çekiyor. Bu kadar yanlış konusunda dikkat çeken bir görüş, bir düşünce, bir fikir defalarca dile getirilmesine karşın AK Parti tarafından ‘Hayır ben bildiğimi okuyacağım ve yoluma devam edeceğim’ derse işte gelip duvara çarpıyorsunuz. Türkiye işte bugün burada” şeklinde konuştu.

“İSLAM COĞRAFYASI DIŞINDA KAN AKAN BİR BÖLGE VAR MI?”
Dış politikanın inatla sürdürülen bir politika olamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, dış politikada blöf olamayacağını, inanılan şeylerin söylendiğini, doğru konuların söylendiğini ifade etti. Dış politikada ülkenin çıkarlarının savunulduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Kendi ülkenizin çıkarlarının başka ülkelerin çıkarına heba etmezsiniz. Asıl hedef budur. Kendi ülkemizin, kendi insanımızın çıkarları üzerine inşa edilmiş bir dış politika. Böyle olmak zorundadır. Geldiğimiz noktada bakalım kim zamandı. Düşmanlık kazandı, kaybeden barış oldu. Neden kaybediyoruz. Ne kazandık; yeni yeni terör örgütlerinin mensuplarını kazandık. Ne kazandık, kendi topraklarımızda Suriye’ye göndereceğimiz terör kamplarını kazandık. Böyle bir anlayış olabilir mi? Açıkça yasalara göre AK Parti hükümeti suç işlemiştir. Başka ülkelere terör örgütü elemanlarını göndermek için kendi topraklarını açmıştır. Kendisini ilk uyardığımız Suriye’de 4 ölü vardı. Bugün ölen Suriyelilerin sayısı 200 bini aşmış durumda. Yazın günah değil mi. Buradan bütün vatandaşlarıma sesleniyorum İslam coğrafyası dışında kan akan bir bölge var mı? Neden İslam coğrafyasında kan akıyor. Neden orada analar ağlıyor. Neden orada hüzün var. Neden orada kardeş kardeşi boğazlıyor. Bizim düşünmemiz gerekiyor. AK Parti hükümeti insanları buraya getirip eğitiyor, eline silah veriyor, cebine para koyuyor. Burada eğitiyor ve gönderiyor Suriye’ye, git orada kardeşini öldür diyor. Böyle bir şey olabilir mi, 90 yıllık Cumhuriyet tarihine yakışır mı bu” dedi.
(İHA)