BIST 9.510
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.492,98
HABER /  SEÇİM

Kılıçdaroğlu'ndan CHP-MHP-HDP koalisyonu açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'CHP-MHP-HDP koalisyonu gerçekleşir mi?' sorusuna yanıt verdi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP-MHP-HDP koalisyonunun gerçekçi olmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında gazetecilerin 2015 seçimleri ve gündeme ilişkin konulardaki sorularına yanıt verdi. Mustafa Karaalioğlu'nun 'CHP-MHP-HDP koalisyonu gerçekleşir mi?' sorusuna Kılıçdaroğlu böyle cevap verdi:

GERÇEKÇİ OLMAMIZ LAZIM

Bunun gerçekleşebileceğine inanmıyorum. Gerçekçi olmamız lazım. Benim açımdan iki sayın lider adına konuşmak doğru değil ama bugüne kadar ortaya çıkan tablonun böyle bir koalisyona izin veremeyebileceğini ifade etmek istiyorum. Önce bir halka gidelim. Bugünden tartışma yapmanın anlamı yok. Bugünden koalisyon tartışması yapmanın doğru olduğuna inanmıyorum. Önce bir halka gidelim. Ben Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına bir seçim bildirgesiyle bir gelecek vizyonu sundum. Kabul göreceğine inanıyorum. Bizim bunu çok daha iyi anlatmamız lazım. Kahvede sokakta kırda evde her yerde anlatmamız lazım. Ve bizim sunduğumuz seçim bildirgesinin özelliği tek boyutlu değil.

HDP'YE OY KAYAR MI?

Bizim tabanımızda HDP'ye oy kayışının söz konusu olabileceğine inanmıyoruz. Tabanımız belli zaten. Yeni seçmen kitlesi kazanacağımıza da inanıyoruz. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasi getireceğiz. AB yeni fasıl açtı mı açmadı mı bunu düşünmeyeceğiz Avrupa'da hangi yasalar yürürlülükteyse aynısını Türkiye'ye getireceğiz. Partilere duvar örülmesini kabul etmiyoruz.

YÜZDE 1 OY ALAN DA MECLİS'E GELMESİ LAZIM

Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanının bile Meclis'e gelmesi lazım. HDP'nin parlamentoda olması doğrudur.

KÜRT SORUNUNU BİZ ÇÖZERİZ

Kürt sorunu en temel sorunlardan birisidir bu sorunu da biz çözeriz. Parlamentoda eşit sayıda uzlaşma komisyonu kurulması gerektiğini söyledik. Kürt sorununu AKP çözemez. 8 ayrı araştırma önergesi verdik faili meçhuller araştırılsın diye. Söylediğimiz her şeyi kanun teklifi olarak verdik.

TÜRK MİLLETİ KAVRAMINI SAVUNUYORUZ

Türk milleti kavramını savunuyoruz. Niye kaldırıyoruz? Hangi gerekçeyle kaldırıyoruz? Yurtdışına çıktığımızda ne diyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Bugün bazı gazeteler CHP gelince imam hatip okullarını kapatacak diye nerede yazıyor bu? Etnik ve inanç siyaseti yapmıyoruz. Vatandaşlık tanımımızı iktidar da kabul etti.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN AK PARTİ SEÇİM BEYANNAMESİNDE UNUTULMASI

Sayın başbakan baskıda bazı ifadelerin kaydığını düştüğünü ifade ediyor. Eğer düşmüşse bu temel sorun siz başbakanlık koltuğunda niye oturuyorsunuz ki. İnanın Aziz Nesin'in aklına bile gelmez böyle bir şey.

KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE İMRALI OLACAK MI?

Hayır. Kapalı kapılar ardından görüşme yapmayacağız. Görüştünüz de ne oldu? Siz söylediniz ufak bir anlaşmazlık çıktı herhalde aralarında 6-7-8 Ekim olayları çıktı. Sorumlusu kim? Bu hükümet Türkiye'nin başına daha çok felaketler açacak.

ŞU AŞAMADA GENEL AF DÜŞÜNCESİ YOK

Şu aşamada bir genel af düşüncesi son derece yanlıştır.

AĞRI'DA ASKER ÖLÜME GÖNDERİLDİ

Sorun çıkmayabilirdi. Ama sorunun çıkması için hükümet tarafından her şey yapıldı. Bu doğru değildi. PKK'lılar köye indiyse git yakala. Askerler ölüme gönderildi. Şehre silahlı geldikleri ve halka HDP'ye oy verin şeklinde baskı yaptıkları şeklinde bir durum varsa müdahale edersiniz. Efkan Ala'nın o olayda ne işi var? İçişleri Bakanı değil.

ZORUNLU DİN DERSLERİ

AİHM’in kararı var. biz bir hukuk devleti miyiz, evet. Uymalı mıyız evet. Şu güvenceyi de veriyoruz yalnız, kim kendi inancını öğrenmek istiyorsa ona sınırlama getirilmeyecektir. Zorunlu din dersi, diyelim ki Hristiyan dünyasından bir çocuk okula geliyorsa, ona hangi dersi vereceksiniz?

İMAM HATİPLERİ NİYE KALDIRALIM

Biz de bunu söylüyoruz. CHP geldi 13 yıllık sistemi getiriyor, imam hatibi kaldıracak. Hiç aklımızdan geçmeyen bir şey. İmam hatip okullarını kuran zaten CHP. Yahu niye kaldıralım? Bu ülkede din adamlarımızın toplumu aydınlatması bizim de en büyük arzumuzdur. Cahil adamdan toplum zararlar görür. Biz din adamlarımızın sosyolojiyi de felsefeyi de okumaları bilmelerini isteriz.