BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kılıçdaroğlu'na anayasa tepkisi

Başbakan yardımcısı Bozdağ Kemal kılıçdaroğlu'nun yeni anayasa eleştirisine tepki gösterdi.

Abone ol

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'AKP yeni anayadayı BDP ile yaparsa kutuplaşma olur' sözlerine en sert tepki Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan geldi.

Bozdağ bu sözlerle Kılıçdaroğlu'nun milleti kutuplaştırdığını söyledi.

4 PARTİNİN UZLAŞMASINI İSTİYORUZ

Bozdağ, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, 4 partinin uzlaşarak yeni anayasayı yapmasını arzu ettiklerini belirterek, bunun da TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan çıkmasını amaçladıklarını kaydetti.

''Eğer Komisyon böyle bir başarıyı ortaya koyamazsa, o zaman ikili, üçlü mutabakatlar aranabilir. Bu şekilde uzlaşma olabilirse adımlar atılabilir'' diyen Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ''Sadece AKP ile BDP'nin ittifakıyla yapılacak bir anayasa, Meclis'ten geçmez. Eğer AKP, BDP ittifakıyla olursa, o zaman hem Meclis'te ve hem toplumda kutuplaşma olur'' sözleriyle yanlış bir yaklaşım içinde olduğunu söyledi.

Yeni anayasa konusunda nasıl bir uzlaşma olup olmayacağının henüz belli olmadığına dikkati çeken Bozdağ, şöyle konuştu:

''Hangi konularda nasıl uzlaşıldığını görmeden, böyle bir şey söylemek doğru değil. Bir uzlaşma olacak mı olmayacak mı, bir defa o belli değil. 'Uzlaşma oldu' diyelim, bu nasıl bir uzlaşma olacak, o da belli değil. Daha böyle bir şey yokken, böyle bir husus bile yokken, şimdiden böyle değerlendirme yapılması fevkalade yanlış bir yaklaşımdır. Hangi konularda nasıl uzlaşma olmuş, bunu gördü mü? Yok böyle bir şey. Böyle bir çalışma da yok. Ne AK Parti ile BDP arasında, ne de başka partiler arasında böyle bir çalışma var. Bütün çalışmayı Uzlaşma Komisyonu'nda hep birlikte yapıyoruz. 4 parti birlikte çalışıyor orada, aynı şekilde TBMM Genel Kurulu ve komisyonlarda da birlikte çalışıyor. O zaman CHP, 'BDP'nin olduğu komisyonda ben olmam' mı diyor? 'Genel Kurul'da BDP olmasın' mı diyor? 'Anayasanın verdiği yetkileri onlar kullanmasın' mı diyor? Ortada bir şey yokken, sanki ortada bir şey varmış gibi değerlendirme yapıp toplumu kamplara ayırma politikasının yaklaşımı gibi görüyorum. Kılıçdaroğlu, bu söylemiyle milleti ayrıştırıyor, kutuplaştırıyor şimdiden.''

İSTİYORSA CHP İLE YAPARIZ

Bozdağ, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını sürdüğünü, bunun dışında başka bir girişim olmadığına işaret ederek, ''Komisyon başarırsa dördümüz birlikte yapacağız yeni anayasayı. Bu Komisyon başaramadı, o zaman üçümüz birlikte yapabiliriz, belki CHP ile beraber yapabiliriz. CHP, yeni anayasa istemiyor mu? İstiyorsa, o zaman CHP ile yaparız. Biz, 'CHP ile yapmayız' demiyoruz. CHP ile oturur yaparız. MHP istemiyor mu, o zaman CHP ve MHP ile birlikte yaparız. Üçümüz birlikte yapamazsak, nasıl CHP ile birlikte yapabilirsek MHP ile de yapabiliriz. En güzeli dördümüzün birlikte yapmasıdır'' dedi.

Yeni anayasa konusunda uzlaşma ortaya çıktığında kendilerinin bu çerçevede atım atacaklarını belirten Bozdağ, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bu ihtiyacı karşılamak için kurulduğuna işaret eden Bozdağ, ''Farzedin Uzlaşma Komisyonu başarısız oldu, bu ihtiyaç ortadan mı kalkacak? Bu ihtiyaç karşılanmayacak mı? Bu ihtiyaç ortada durduğu sürece karşılanacaktır. Biz Uzlaşma Komisyonu, bu ihtiyacı karşılasın istiyoruz. Karşılamadığında da ikili, üçlü dörtlü, her türlü uzlaşmayla bu ihtiyacın karşılanması gerekir'' görüşünü kaydetti.

Bozdağ, ''Uzlaşma sağlanamadığında doğrudan gideceğiniz muhalefet partisi var mı?'' sorusuna, ''Biz hepsine açığız. Önce Komisyon'un başarılı olmasını istiyoruz. Onun için çalışıyoruz. Masadan ilk kalkan biz olmayalım felsefesiyle oturmuyoruz. Yeni anayasayı yapmak için oturuyoruz. Bu Komisyon uzlaşıp yeni bir anayasa yapsın. Ama yapamadı, olmadı, o zaman bütün muhalefet partileriyle bu anayasayı hayata geçirmenin yolunu arayacağız. Uzlaşırsak birlikte yapacağız'' dedi.