BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.391,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğludan Recep Bey açılımı

1200 delegenin oyuyla Genel Başkanlığa aday olan Kemal Kılıçdaroğlu kürsüdeki ilk konuşmasında Erdoğan'a yüklendi, bol bol vaatlerde bulundu.

Abone ol

1246 delegenin imzasıyla Kılıçdaroğlu'nun adaylığı resmen ilan edildi. Kılıçdaroğlu'nun adı anons edildiğinde salonda Onur Akın'ın yazdığı şarkı çalındı, salon alkışlarla inledi.

KILIÇDAROĞLU, "TAYYİP" ADINI BIRAKTI, "RECEP" DİYE HİTAP ETMEYE BAŞLADI
 
Ve Kılıçdaroğlu bir ilk daha yaptı:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitap şeklini değiştirdi.
Başkakan hakkında konuşulurken hep ya soyadı olan "erdoğan" ya da pek rastlanılan bir isim olmadığı için, Başbakan'a özel gibi algılanan "Tayyip Bey" hitapları kullanılırdı.

Kılıçdaroğlu, Başbakan'dan "ikinci adıyla" yani "Recep" adıyla bahsetmeyi tercih etti.

Bu "açılımın" anlamı şu;

Kılıçdaroğlu, CHP Liderliğine yürüdüğü Kurultay'da Erdoğan'ın en önemli "özelliklerinden birini" elinden aldı. Daha sık görülen "Recep" ismini kullanarak Başbakan'a hitap etti.

Bir anlamda Erdoğan'ı "sıradanlaştırdı..."

Üstelik bunu yaparken, Zonguldak'ta hayatını kaybeden kömür işçilerine de değindi. Konuşmasına "Recep Bey" diyor ki" sözleriyle başladı ve Başbakan'ın Zonguldak'taki kazanın ardından ifade ettiği "bu kazalar kömür işçilerinin kaderidir" sözünü hatılattı ve şöyle dedi:

"Dünyanın her yanında kömür çıkarılır. Bizim kadar ölen emekçiler var mı? Başka yerde kader olmayan bir olay, Türkiye'de, Zonguldak'ta kader olabiliyor. Onların kederli ailelernine başsağlığı diliyorum "

ERDOĞAN'A AĞIR GÖNDERME: "KALPAZANDAN BAŞBAKAN OLMASIN"
 
Kılıçdaroğlu konuşmasında, çok ağır göndermeler yaptı. Özellikle Başbakan Erdoğan ve Ak Parti iktidarının politikalarını eleştirirken cok ağır bir ifade kullandı. "Başbakan" ve "kalpazan" kelimelerini aynı cümle içinde kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız. Parlyamentoda vurguncunun, talancının, kalpazanın yeri yoktur. CHP iktidarında artık bu ülkede naylon faturacıdan maliye bakanı, ali dibocudan adalet bakanı, kalpazandan da başbakan olmayacak."

 BAYKAL'DAN DA BAHSETTİ

Konuşmasında Deniz Baykal'a yönelik komploya da değinen Kılıçdaroğlu. iktidara yüklendi. Kılıçdaroğlu.
"Baykal'a karşı yapılan komplonun failleri ortaya çıkmış değil, o failleri bulmak bizim boynumuzun borcu. eğer bu komplonun dışındaysa iktidar, bunun faillerini ortaya çıkarmak zorundadır" dedi.
CHP'nin eski genel başkanlarını da anan Kılıçdaroğlu, "Mustafa Kemal'den İnönü'ye, Ecevit'tern Deniz Baykal'a kadar, bize verilen çağdaş uygarlığı geleceğe taşıyacağız" dedi. 
 
"CHP KUVVA-İ MİLLİYEDİR"
 
Kurultay'daki "Kuvva ruhuna" Kılıçdaroğlu da atıf yaptı. "Yürüyüş değil. artık iktidara koşuyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştuB:
"İzmir'de hasan Tahsin, Lozan'da İnönü'dür.
CHP Kuvva-i Milliye'dir. Anafartalar'dır, Conk Bayırı'dır...."

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

KADER DEĞİL

"Zonguldak’ta kara elmas için alın teri döken madenciler gündemimiz. Recep Bey diyor ki bu yörenin insanları bu olaylara alışık. Ölüm bu mesleğin kaderinde var diyor. Bizim kadar yaşamını yitiren işçiler var. Nasıl oluyor da başka yerde yaşamını yitirmeyenler Zonguldak’ta kader oluyor. Onların ailelerine başsağlığı diliyorum. Meraklanmasınlar iş sağlığı ve iş güvenliği nedir, biz onarla öğreteceğiz.

Bu işçilerimizin bir sorunu daha var. Yaşamlarını kaybeden bu işçilerin tamamı taşeron işçisi. CHP iktidarında taşeronluğu tamamen gömeceğiz. Kamuda çalışan hiçbir işçi yaşamı boyunca asgari ücrete mahkum olmayacak. Örgütlü toplum olmayacağız biz.

İLK ZONGULDAK’I ZİYARET EDECEĞİM

Kurultaydan sonra ilk ziyaret edeceğim yer Zonguldak olacak. AKP iktidarıyla beraber Türkiye’de taşlar yerinden oynadı

KASIMPAŞALI DEDİKODU YAPMAZ

Geçen Başbakan ülkeyi yönetmekte zorlandı herhalde CHP2nin iç işleriyle uğraşmaya başladı. Benim bildiğim hiçbir Kasımpaşalı dedikoduyla uğraşmaz

Kasımpaşalı ünvanını almak da Kasımpaşalı’nın görevidir. Güdümlü siyaset yapıyorlar.Birileri emir veriyor, bunlar da yerine getiriyor.Biz yöneteceğiz, halkla yöneteceğiz

Türkiye’de rüşvetin, haksızlığın sonunu getirmek inşallah bize nasip olacak. Bunlar hukuk dediler, hukuku katlettiler, demokrasi dediler, demokrasiyi katlettiler. Söz veriyorum, özel yetkili mahkemelere de son vereceğiz. Bunlar onurlu dış politika diye Dubai’ye gidip 10 milyar dolara Türkiye’nin onurunu masaya yatırdılar. Artık iktidara koşuyoruz. Mustafa Kemal bu ülkeyi kurarken ’önce halk’ dediler.

TÜRKİYE'Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ

CHP, Kuvayi Milliye demektir.CHP, müdafa-i hukuk demektir. CHP, Anafartalardır, Conk Bayırıdır. CHP, İzmir’de Hasan Tahsin’dir, K.Maraş’ta Sütçü İmamdır. CHP’nin genlerinde ulusal çıkarları korumak vardır. CHP değişimci ve devrimcidir. Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz. Demokrasinin çıtasını yükselteceğiz. Demokrasiyi hukukla güçlendireceğiz.

RECEP BEY EKONOMİ BİLMİYOR

Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik. Recep Bey ekonomi nedir bilmiyor, piyasa nedir bilmiyor. Ekonomi bilmeyen adamların ülkeyi yönetmesine hazır mısınız? O zaman bunları alşağı etmeliyiz, sandığa gömmeliyiz. Recep Bey diyor ki, ‘’Her üniversiteyi bitiren iş bulacak diye bir şey mi var?’’ Bu kural senin için geçerli olabilir ama fakir fukara için nasıl geçerli olacak. İşsizliği bitireceğiz diye söz verdiler. Verdiği sözün arkasında durmayan adam yiğit değildir. Fakir fukara binbir zorlukla çocuğunu okutuyor.

İŞSİZLİK FONUNDAN ALDIĞIN PARANIN NE KADARINI GAP’A HARCADIN?

Soruyorum Sayın Başbakan’a: Recep Bey, işsizlik fonundan aldığın paranın ne kadarını GAP’a harcadın? Açıkla bakalım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yapılan ayrışma politikalarını ters yüz edeceğiz. Herkesin karnı doyacak. Türkiye’de barış rüzgarları esecek. İnançlara ve her etnik kimliğe saygılı olacağız

EMEKLİLERE: AKP’Yİ MAULEN EMEKLİ EDİN

Türkiye’de 9 milyon 200 bin emekli var. Emekliler ilk seçimlerde AKP’yi malulen emekli etmek zorundalar. Emeklileri bu ülkenin ikinci sınıf vatandaş yaptılar. Size söz, emekliler yeniden bu ülkenin birinci sınıf yurttaşı olacağız. Emekliler yıllardır bekliyor intibak yasası ne zaman çıkacak diye.. Aldattılar. Söz veriyorum bizim dönemimizde bu yasa çıkacak.

NEDEN AKP’YE OY VERİYORSUN?

Geçinemiyorsan neden AKP’ye oy veriyorsun, senin haklarını ben savunuyorum. Emekli dediğimiz bir köşeye atılmış bir insan değil. Yıllarca çalıştı. Bu kadar çalışmanın bedeli bu mudur? Biz onları atılan köşeden çıkarmak istiyoruz. Bunun yolu CHP2nin iktidarından geçer.

KİM VERİYOR BU AKLI

Esnaf özü itibarinde sosyal demokrattır. Siz esnafı bitiriyorsunuz. Ben esnaftan da oy istiyorum. Kim bu aklı fikri veriyor Recep Bey’e onu da anlamıyorum ben

Ama meraklanmasın CHP iktidarında ekonominin ne olduğunu görecek. Diyarbakır’ın Bağlar semtinden yıllar önce bir kamyondan kadınlara ekmek dağıtıyorlar. Bu görüntüde kadınlar ekmek almak için birbirlerini eziyorlardı. Sende insaf yok mu? Sen bunu nasıl teşhir edersin. Bunlar insanın yoksulluğunu kullanıp rant elde ettiler. Halkın devrimcisi olacağız, halk için çalışacağız. Bu coğrafyada bir tek çocuk bile yatağa aç girmeyecek. Herkese söylüyorum, bu düzen bizim aşımıza ekmeğimize göz koyan düzendir. AKP mutlaka hesap verecek

HER AİLENİN SİGORTASI OLACAK

Her ailenin sigortası olacak. 1971’den beri bu sigortalar uygulanmıyor. Neden aile sigortası yok? Çünkü yoksulun yoksulluğunu sürdürmek bunların politikası. Bize oy verip vermemesi önemli değil. Bizim için o bir insandır. Onun yoksluuluğunu gidermek bizim boynumuzun borcudur

YÜZDE 10 BARAJINI AŞAĞIYA ÇEKECEĞİZ

Milli irade diyor Recep Bey. Son seçimlerde yüzde 47 oy aldılar. Meclis’te yüzde 60’ı temsil ediyor. Yüzde 13 irade gaspı var. Yüzde 10 barajını aşağıya çekeceğiz. Herkes aldığı oy kadar Meclis’te temsil edilmeli

KORKU İMPARATORLUĞUNA SON VERECEĞİZ

Tam bir korku imparatorluğu yaratıyorlar. Medya, sivil toplum kuruluşları korkudan konuşamıyor. Bunun adına demokrasi diyorlar. Buna demokrasinin faşist yönetimi diyoruz. Hukuku yüreklendirmek, yargı bağımsızlığını sağlamak lazım. Kimse korkudan Recep Bey’i eleştiremiyor. Bu nasıl düzen. Benim bildiğim iktidarlar eleştirilir. Bu korku imparatorluğuna biz son vereceğiz

BESLEME MEDYA BİTECEK

Medya halkın gözü, kulağı ve sesidir. Halktan alınan iletişimi geri vermek lazım. AKP iktidarından önce yandaş medya diye bir kavram yoktu. Bu kavramdan memnun musunuz? O zaman CHP iktidarında besleme medya bitecek. Yandaş medya halkın değil sevgili Recep’in gözü, kulağı

TRT= TAYYİP RADYO TELEVİZYON

Sizin her yaktığınız elektrikten TRT’ye pay gider. TRT’nin yeni Tayyip Radyo Televizyon. Buna da isyan ediyorum. Benim vergimler bana haber vermiyorsun. İstanbul’un merdiven altı atölyelerinde binlerce genç kız üretim yapar. Siz hiç Recep Bey’in bu kızlar kayıtdışı çalışıyorlar, bunları sigortalı yapalım dediğini duydunuz mu?" Kimseyi ötekileştirme lüksümüz yok. Siz bu ülkenin sorunlarını çözmek için varız. Onun için seçim sandığına kadar koşmaya devam edeceğiz

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN HEDEFİ YARGIYI ELE GEÇİRMEK

Bunlar bir anayasa değişikliği yaptılar. Bunun hedefi yargıyı ele geçirmek. Millet sanmasın yarın referandum olunca benim yoksulluk sorunum çözülecek. Yok öyle bir şey. Yandaş medyadan sonra yandaş yargı elde etmek için bunları yapıyorlar. CHP iktidarında söz veriyorum kesinlikle çağdaş, batı standartlarına uygun bir anayasayı yapacağız. Demokrasi çıtasını yükselteceğiz. Atatürk’ün vasiyeti 12 Eylül’de çiğnendi. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu eski haline getirilecek

Gidelim referanduma bakalım vatandaş bu dokunulmazlıkları kaldırın diyor mu? Diyemez çünkü Recep Bey’in yargı fobisi var. Dokunulmazlıklar kalkacak. Zaten Ekonomik Sosyal Konsey var. Yasaya göre 3 ayda bir toplanması lazım ama bir yıldır toplanmıyor. Anayasa değişikliğine bunu koymuşlar. E bu Konsey zaten var.

RECEP BEY’İN HUKUK KÜLTÜRÜ YOK

Anayasa Mahkemesi, Ana Muhalefet Mahkemesi oldu diyor Recep Bey. Recep Bey’in hukuk kültürü de yok. Sevgili recep Bey biz Fransız Anayasa Mahkemesi’ne mi başvurduk. Türkiye Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Biz halkın çıkarlarını savunuyoruz, Recep Bey’in çıkarlarını değil. Hukuku katlediyorsun, diyorsun ki ‘’Sen sesini çıkarma’’. Olmaz…

ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVUURMASAK NELER OLURDU?

Biz Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasak ne olurdu? Emeklilerden yüzde 10 ekonomik destek pirimi kesiyorlardı. Biz başvurup iptal ettirmesek o oran yüzde 40 olacaktı. Yabancılar Türkiye’de el de ettiği faiz gelirinden elde etmiyor ama kendi adamımız veriyor. Eşitlik ilkesine aykırı. Biz de gittik Anayasa Mahkemesi’ne

TBMM’nin yetkisini Maliye Bakanı’na verdiler. Biz de Anayas Mahkemesi’ne gittik. Mahkeme de iptal etti. Bunlar özelleştirilecek kurum ihaleden sonra özelleştirme şartlarını değiştirme yetkisi aldılar. Biz bunun için de mahkemeye gittik. Kurmak istediği yalan düzenine karşı mücadele ettiğimiz için korkuyor Recep Bey…Korksun, çünkü CHP iktidarı geliyor

SİYASİ AHLAK YASASI ÇIKACAK

CHP iktidarından ilk yapılacak işlerden biri siayasi ahlak yasasını çıkarmaktır. Bu yasayı çıkaracağız ki naylon faturacıdan Maliye Bakanı olmasın. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumak bizim boynumuzun borcudur. Millet perişan o cebini doldurmakla meşgul. Bu düzeni yıkacağız. Politikacı halka hesap vermeyi namuslu bir görev saymalıdır. Alın teriyle oluşturulan servetin başımızın üstünde yeri var. Birileri fakiri dolandırıyorsa e ona da hesap soralım

KESİN HESAP KOMİSYONU KURACAĞIZ

Parlamento’dan bütçe geçer. Geçmiş bütçe öngörülen hedefler, harcanan paralar nerede kullanıldı. Bunu bir iki kişi konuşur. Sonra unutulur gider. Kesin hesap komisyonu kuracağız. Başkanı da ana muhalefet partisinden olacak. Bizi sorgulayacak biz de hesap vereceğiz

MAĞDUR KİM?

Bir mağdur edebiyatı tutturmuşlar gidiyorlar. 7 yıldızlı otellerde tatil yaparsın, adam mağdur. 5 yıldızlı otellerde düğün yaparsın adam mağdur. Jiplere binersin ama adam mağdur. Beyefendiye bir uçak yetmiyor, beyefendi ikinci uçağı alıyor ama gene mağdur

Çocuğunu Amerika’da okutursun, masrafı da bir işadamına yüklersin ama yine mağdur. Doğru eğri, eğri de doğru oldu AKP iktidarında. Kıbrıs halkı AKP’nin getirdiği iktidarı sandığa gömdü. Dubai’de bir milyar dolara Türkiye’nin onurunu masaya yatıracaksın. Buna dış politika denmez. Hukuktaki adı vatanı satmaktır

AB’YE : BİZE TARİH VERİN YOKSA…

AB çok önemli. Bir çağdaşlaşma projesi. Ama bir çifte standarda döndü. Türkiye onuru olan bir ülke, ikinci sınıf bir ülke değil. Elbetteki dünyanın sayılı devletlerinden biri olmak isteriz. Avrupa ya bize tarih verir ya da onlara mahkum değiliz. CHP çok partili rejimi getirdi. Bu ülkeye demokrasiyi getirdik. Parti içi demokrasiyi de getirdik.