BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.439,64
HABER /  GÜNCEL

Kılıçdaroğlu bir kez daha şoke etti!

Kılıçdaroğlu'nun Brüksel ziyaretinde AP Sosyalist Grup Başkanı Swoboda ile yaşadığı tartışma farklı bir noktaya taşındı.

Abone ol

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Swoboda'nın eleştirilerini Türk hükümetinin baskısıyla yaptığını iddia etti. Swoboda ise bu görüşü çılgınlık olarak niteledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanan restleşme karşılıklı açıklamalarla sürüyor.

Reyhanlı'da ölen 51 kişinin katilinin Erdoğan olduğunu söylemesi ve başbakanı Esad ile bir tutmasına kızan Swoboda, Erdoğan 'a yönelik sözlerinin bir "yanlış anlama" olduğunu açıklamadığı için görüşmediğini belirterek, yaşananları "ev sahibine saygısızlık ve misafirperverliğin kötüye kullanılması" olarak nitelendirmişti.

AK PARTİ'Yİ SERT SÖZLERLE ELEŞTİRMİŞ

Tartışmanın merkezindeki isim Kılıçdaroğlu, Türkiye'ye dönmeden önce Vatan'a konuştu. Açıklamaları yeni bir polemiğin fitilini ateşleyecek gibi:

“Suriye politikası konusunda iktidarı sert sözlerle hem kapalı toplantıda hem de açık toplantıda eleştirdi. İçeride de bir sorun yoktu. Ben zaten bu açıklamanın benzerini Ankara’da da yapmıştım. Bir gazeteci Swoboda yokken bana Suriye sorusu sordu. Ben de daha önce verdiğim gibi yanıt verdim.

ANKARA'DAN BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE OLMUŞTUR

Bu arada açıklamam Swoboda’ya nasıl ulaştırıldı, ne denildi tam bilemiyorum. Rahatsızlık duyduğu iletildi bize. Ankara’dan bir şeklide müdahale olmuştur. Başka nereden olacak? Kaldı AP’deyiz, ifade özgürlüğünün beşiği olan bir yer. Sözlerimi beğenmeyebilir, ‘ben katılmıyorum’ diyebilir. Bu tutumu kendisine ve ifade özgürlüğüne yakışmadı.”

"DEMOKRATİK ÜLKENİN SEÇİLMİŞ BAŞBAKANI”

CHP yetkililerinin Swoboda'nın Başbakan Erdoğan'ın "avukatlığını yaptığı" yönündeki açıklamaları konusunda değerlendirilmesi sorulan Swoboda, şunları kaydetti:

"Tam anlamıyla saçmalık. Erdoğan ile ilgili eleştirilerimi defalarca dile getirdim, ancak kişiliğine saygı duymak zorundayım. Sayın Erdoğan, demokratik bir ülkenin demokratik yollarla seçilmiş başbakanıdır. Kendisine yönelik tüm eleştiriler bir yana, Erdoğan'ı cani bir diktatörle kıyaslayamam."

"HÜKÜMETTE YER ALMAMALARI TESADÜF DEĞİL"

CHP'ye yönelik eleştirilerde de bulunan Hannes Swoboda, partinin "geçen yüzyılda kaldığını ve modern bir yapıya kavuşması gerektiğini" belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu onların bileceği iş, ama gerçekten modern düşünceyi geliştirmeleri gerekiyor ve bu da potansiyel işbirliklerine zarar vermeyerek olur. Türkiye'de, hükümette tekrar yer almak isteyen bir parti için, Kürt sorunundan Suriye'ye kadar çözülecek pek çok konu var. Bunca yıldır hükümette yer almamaları tesadüf değil, ancak bunu yapmak isteyen bir parti sorumlu hareket eder."

"DANIŞMANLARINI UZAKLAŞTIRSIN"

Kılıçdaroğlu'na yönelik açıklamasını "Türk hükümetinin baskısıyla yaptığı" yönündeki iddiaları da değerlendiren Swoboda, şunları söyledi:

"Bu gerçekten bazı insanların nasıl çılgınca bir düşünce yapısına sahip olduğunu gösteriyor. Madem böyle düşünüyordu, niye bizi ziyarete geldi? Bence (Kılıçdaroğlu) biraz dikkatli davranmalı ve bazı danışmanlarını çevresinden uzaklaştırmalı, çünkü bu konularda ona kötü tavsiyelerde bulunuyorlar. Partisinin liderliğini ele almalı ve partiyi 21. yüzyıla taşımalı."