BIST 10.177
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.406,29
HABER /  GÜNCEL

17 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Türkiye ve uluslararası toplumun Suriye çilesini, İran cumhurbaşkanlığı seçiminin adayı Rafsancani'yi ve ünlü futbolcu David Beckham'ın emekliğe ayrılma kararını ele alıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Türkiye ve uluslararası toplumun Suriye çilesini, İran cumhurbaşkanlığı seçiminin adayı Rafsancani'yi ve ünlü futbolcu David Beckham'ın emekliğe ayrılma kararını ele alıyor.

Times: 'Türkiye mülteciler konusunda Amerikan yardımı istiyor'

Times gazetesinde Roger Boyes imzasıyla yayınlanan bir haber Türkiye'nin Suriye'deki iç savaştan kaçan mültecilere yardım edilmesi ve savaşın sınırı geçmesinin engellenmesi konularında Amerika Birleşik Devletleri'nin daha fazla yardım etmesini istediğini aktarıyor.

'Kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı iddialarının havada dolaştığı' bir günde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama'ya görüştükleri sırada bu isteği yaptığını yazıyor Times.

Gazetenin haberine göre Obama, Erdoğan'ın isteklerini açıklıkla konuşmazken "ABD'nin bölge ülkelerine yardımcı olmaya devam edeceğini" söylemekle yetindi. Times, bunun "Türk halkının akıl almaz misafirperverliğine ek olarak gıda, barınak ve ilaç" anlamına geldiğini aktarıyor.

Gazete, özellikle Reyhanlı'daki patlamaların ardından Türkiye'nin mültecileri daha uzak bölgelere götürmeyi önerdiğini öne sürüyor.

Times gazetesi haberine şöyle devam ediyor: "Normalde lafını esirgememekle tanınan Erdoğan, Washington'da çok sakindi. Ama Türk gazeteciler kendisinin günün ilerleyen saatlerinde bir kez daha açık sözlü olmaya başlayacağına inanıyor."

Erdoğan'ın Suriye konusundaki açık sözlülüğüne bir örnek veren Times, Suriye cumhurbaşkanı Esad'a ait birliklerin Baniyas'ta onlarca vatandaşı öldürdüğü iddiasına karşılık Başbakan'ın uluslararası toplumu kast ederek "Bunun hesabını vereceksin?" dediğini hatırlatıyor.

Times, Reyhanlı'da olanların Erdoğan'ın sözlerine bir cevap olarak görülebileceğini öne sürüyor ve ekliyor: "Konuştuğumuz bir Türk gazeteci 'Esad hükümeti Erdoğan'ın Suriye politikasının Türk halkınca beğenilmediğini tahmin ediyor. Bu yüzden sınırda bir şehir vuruldu.' diyor."

Telegraph: 'Muhaliflere uygulanan silah ambargosunu kaldırma çabaları başarısız'

Suriye konusu Telegraph gazetesinde de yer buluyor. "Avrupa Birliği'nin Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması yasağını kaldırmak isteyen İngiltere'nin çabalarının başarısız olacağı tahmin ediliyor. Birlik Rusya ve Amerika'nın barış planlarına şans tanınmasını istiyor." diye başlayan habere Telegraph şöyle devam ediyor:

"Almanya ve İtalya'nın başını çektiği Avrupalı ülkeler muhaliflerin silahlandırılmasına karşı. Onlar, Batı tarafından Suriye'ye düzenlenecek askeri bir operasyona gerek kalmadan barış görüşmelerinin iç savaşı sonlandırabileceğinden ümitli.

Geçen hafta ele geçirilen gizli İngiliz diplomatik belgeler ülkenin, Esad tarafından kimyasal silah kullanılması durumunda muhaliflerin hemen buna karşılık verebilmesini sağlayacağından ambargoların kaldırılmasını önerdiğini gösteriyordu.

İtalya ve Almanya ise muhaliflerin güvenilmez olduğunu düşünüyor, ve silahlandırılmaları durumunda savaşın tüm bölgeye sıçrayacağından korkuyor."

Financial Times: 'Suriye'deki devrim hareketi Katar tarafından iki yıldır milyarlarca dolarla finanse ediliyor'

Financial Times gazetesi ön sayfasında duyurduğu bir haberde Suriye'deki devrim hareketine son iki yılda Katar'ın 3 milyar dolar harcadığını, ama onun yerini muhalifleri silahlandıran Suudi Arabistan'ın alabileceğini yazıyor.

Haberin devamı şöyle: "Suriye'deki müdahalesine yatırdığı para Katar'ın uluslararası yatırım portföyünün çok ufak bir kısmı. Ama bir iç savaşa dönüşen devrime verdiği finansal destek Batı'nın muhaliflere verdiği desteği gölgeliyor. Financial Times'a verdikleri onlarca mülakatta muhalif liderler, ve bölgesel ve Batı'daki yetkililer, Suriye'deki iç savaşta tartışmalı bir boyut alan Katar'ın rolünü açıklıkla konuşmuştu.

(…) Dünyanın üçüncü büyük doğalgaz rezervine sahip olan Katar için Suriye'deki müdahalesi küresel itibar kazanma yolunda atılan bir adım. Muammer Kaddafi'nin devrilmesi sürecinde Libyalı muhalifleri destekleyen Katar, bölgede tanınır bir kuvvet olmak istiyor."

Guardian: 'İran'da 'köpekbalığına' olan destek artıyor'

Guardian gazetesi, yaklaşan genel seçimler öncesi İran'da 'köpekbalığı' takma isimli Haşemi Rafsancani'ye olan desteğin arttığını yazıyor.

Gazete, Rafsancani'nin artan popülaritesinden endişelenen ruhani lider Ayetullah Ali Hameni yanlılarına karşı cumhurbaşkanlığı adayın, adaylığını dini ve milli bir görev olarak tanımladığını aktarıyor.

Aleyhinde konuşan kişilerin İslami devrime zarar verdiğini söyleyen Rafsancani'nin adaylığının iptal edilmesi için Hameni yanlılarının çalıştığını yazıyor Guardian.

Gazete ayrıca "Seçimin resmi olarak onaylanan adaylar arasında yapılacağı tahmin ediliyordu. Ama 14 Temmuz'a kadar çok şey değişebilecek olsa da, 2009 yılında seçim zaferinin Ahmedinejad tarafından çalındığını söyleyen Mir Hüseyin Musavi'nin taraftarları şimdi Rafsancani'ye destek veriyor." diyor.

Times: 'Oyun bitti - artık gerçek kariyeri başlayabilir'

Times gazetesi, ünlü futbol oyuncusu David Beckham'ın emekliye ayrılma kararını şu başlıkla spor sayfalarından değil, iç haberler sayfalarından duyuruyor: "Oyun bitti – artık gerçek kariyeri başlayabilir."

David Beckham'ın özgeçmişini ve kazandığı kupaları özetleyen gazete, futbolcunun kariyeri boyunca 165 milyon sterlin kazandığını yazıyor ve ekliyor: "Beckham'ın, eşi ve dört çocuğuyla geri taşındığı İngiltere'de futbolla ilgili bir iş yapacağı tahmin ediliyor. (…) Ama kendisinin teknik direktörlüğe geçiş yapması olası değil. Ne de olsa Beckham'ın teknik direktörlük eğitimi yok.

Onun yerine eski oyuncular Beckenbauer ve Platini gibi Futbol Federasyonu'nda bir iş bulabilir."

Times: Cep telefonu kullanımı tansiyon yükseltiyor

Times gazetesinin bir haberi cep telefonunun vücuda etkileri hakkında.

"Tansiyonunuz mu var? 'Cep telefonunuzu kapatın' diyor uzmanlar" diye başlayan habere gazete şöyle devam ediyor: "İtalya'nın Guglielmo da Saliceto Hastane'sinde yapılan bir araştırmaya katılan ortalama yaşı 53 olan 94 hastanın dakikada bir kan basıncı ölçüldü.

Hastaların cep telefonları bundan sonra en az üç kez arandı. Doktorlar cep telefonu aranan veya cep telefonuyla konuşanların tansiyonunun 121/77'den 129/82'ye yükseldiğini gözlemledi."