BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu başarısız olursa gidecek!

Baykal'ın istifasının ardından genel başkanlığa aday oldu... Hedefini de çizdi ama başarılı olamazsa siyaseti bırakacak!..

Abone ol

CHP Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu Teke Tek'te Fatih Altaylı'ya konuştu.

Baykal'la görüştüğü sırada adaylığı düşünmediğini ancak yoğun taleplere kayıtsız kalamadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, Baykal'ın adaylığına ihtimal vermiyor.

İktidara gelmeleri durumunda siyasi ahlak yasası çıkaracaklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Biz zenginleşmeyeceğiz. Bizim çocuklarımız da zenginleşmeyecek. Biri siyasi gücünü kullanıp da zenginleşirse onu burnundan getireceğiz" dedi. İktidarla ilişkilerinde yapıcı bir yol izleyeceğinin sinyallerini de veren Kılıçdaroğlu hedeflerinin yüzde 40 olduğunu, başarısız olması durumunda gideceğini söyledi. Kılıçdaroğlu halkın derdininin işsizlik, açlık olduğunu "Sadece entellektüel çevrelerin sorunlarını dile getirirseniz olmaz" sözleriyle altını çizdi.

İşte Kılıçdaroğlu'nun sözleri:

Samimi söylüyorum benim genel başkanlık gibi bir hedefim yoktu. Deniz Bey partinin başındaydı, güçlüydü. Kamuoyundan da belli bir destek alıyordu. Fakat bir saldırıya uğraması sonucunda istifa etti. Bu sürecin sonunda bazı tartışmalar yaşandı. Bu tartışmalar sürecinde ben Deniz Bey'i ziyaret ettim. Samimi olarak şunu söyledim 'Ben aday olmayacağım.' Bunu kesinlikle ifade ettim. Ama 'Bir uzlaşma zemini yaratılır, bir aday çıkarılırsa ben destek veririm' demişti. Ama kurultay üyeleri kendilerini seçerse bunda Deniz Bey'in hayır diyecek hali yoktu. Bu tablonun ardından uzlaşma aracı içine girdik.

Hâlâ Deniz Baykal aday gösterilir mi?

Ben şahsen ihtimal görmüyorum. Bu uzlaşmanın ardından kendinin de gereğini yapacağını, destek vereceğini düşünüyorum. Kendisini de arayacağım ve görüşünü alacağım tabi ki.

Özyürek'in "Baykal'ın aklındaki isim Kılıçdaroğlu" açıklaması ve Baykal tarafından yalanlanması

Genel Başkan, evinde 4 üst düzey yönetici ile sohbet ediyor ve 'Ben dönmeyeceğim' diyor. Onlar da diyor ki 'Siz kesin dönmeyeceğinizi ifade edersiniz aday çıkabilir.' 'Kemal'in ismi var, mutabakat sağlanırsa deneyelim' diyor. Bazı yöneticiler ısrar ediyor 'Siz gelin' diye. Bu görüşmeyi Sayın Özyürek basına aktardı. İşin doğrusu bu.

Önder Sav'ın desteği

Önder Bey, hangi gerekçeyle destekledi, doğrusu bunu hiç konuşmadık. Ben sayın Genel Sekreter belirsizliğin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Tabii Sayın Sav mutlaka düşünmüştür CHP'nin tarihini, geçmişini, örgütü iyi bilen bir politikacı mutlaka nabız yoklamıştır.

MYK'daki tartışmalar

Ben bu saatten sonra o tavrın çok kalıcı olduğuna inanmıyorum. Nitekim o arkadaşlardan birisi bana sonra destek vereceğini açıkladı. Tabii MYK üyelerinin tavrına saygı gösteriyorum. MYK üyelerinin böyle çok sert söylemlerde bulunmasını doğrusu ben yadırgadım. Madem ki demokrasi var, bir gelenek var, adaylar çıkacak. Birinin diğerini hançerlemesi olarak nitelemek doğru değil.

"Kaset"

Komplonun failleri bulunmalı. Bu ülkede istihbarat görevlileri varsa, teknoloji de varsa bu bir yerlerde bulunur. Savcıların gerekli çalışmaları yapması gerek. Faillerin teşhir edilmesi gerek. Failler hükümetle işbirliği içinde ya da değil, böyle bir yorum yapmak istemiyorum. Ama Sayın Genel Başkan doğrudan hükümeti suçladı. Elindeki bilgileri bilmiyorum. Bu bilgileri savcılıkla paylaşması lazım faillerin bir an önce ortaya çıkması için.
Savcı Sayan'ın Önder Sav için "CIA Ajanı" demesi

Savcı Sayan'ın bir partinin ikinci adamına 'CİA ajanı' deme cüretini göstermesini anlamakta güçlük çekiyorum. Bir yerde uzun yıllar görev yapıyorusunuz... Önder Bey önemli bir kişi ama çok az konuşur. Önder Bey'in de Deniz Bey'le uzun bir çalışma dönemi oldu. Bu süreç içinde Önder Bey 'Duygularımla değil aklımla hareket ettim' diyor. Bu arkdaşımız henüz daha duygusal atmosferden kendsini kurtarabilmiş değil.

"GANDİ KEMAL" NEREDEN ÇIKTI?
DİĞER SAYFADA...

[PAGE]



Belediye seçimlerinde Beyoğlu'na indik. Orada bir vatandaşımız söyledi. Orada yapıştı kaldı. Memnunum tabii Gandi çok önemli bir siyasi lider. Şiddet kullanmaksızın mücadele verdi ve orada da başarıya ulaştı. Vurdulu kırdılı sert tartışmaları bırakmamız lazım. Halk seçim sandığında madem ki oy verecek, biz o insanların sorunlarını nasıl çözeceğimizi anlatmamız gerek. Bizim halkımmız yenilikten yana. Muhafazakar olan belki de biziz halk değil.

Deniz Baykal'dan yararlanırız

Deniz Bey'den yaralanmak isteriz. Ben yeni bir siyasetçiyim. Deniz Bey'e gitmemiz bir zorunluluk. Deniz Bey meydanalara çıkarsa bundan gurur duyarım. O kadar birikimi hapsedemez. Ben bunu Deniz Bey'den talep edeceğim.

Gürsel Tekin

İl başkanları toplantısında bana destek verdiğini açıkladı. Bir sorun yok.

CHP'de küskünler

Artık sosyal demokratların küsmeye, ayrılmaya ne hakları yok. Mutlaka CHP'ye destek vermeli. Herkes gelmelidir. Ama herkes milletvekilliği karşılığında geleyim derse yanlış. Herkes gelip çalışmalı, çeşitli görevler alınır. Geçmişte ayrışmaların temelinde bu tür kavgalar yatıyor maalesef. Bu anlayışla gelirlerse çözülmeyecek hiçbir problem yok.

CHP halktan kopuk ilişkisi

CHP'nin halka dokunması gerektiğini ben de düşünüyorum. Öncelikle halkın sorununu anlamak gerekir. Halkın sorunu işsizlik, halkın sorunu açlık. O halde siz halka dokunmak istiyorsanız halkın sorunlarını dile getirmek gerekiyor. Nasıl çözeceğini anlatmak lazım. Yoksullukla dünya nasıl baş etmiş bunu görmemiz gerekiyor. Her evde bir sigortalı olacak demiştim belediye seçimlerinde. Eğer siz bu altyapıyı oluşturursanız neden desteklenmeyesiniz. Ama siz üst perdeden, sadece entellektüel çevrelerin sorunlarını dile getirirseniz olmaz. Ben Muş'u da gezdim, varoşlarında lağım suyu akıyor. Başbakan 'Elektriksiz köy yok' diyor. Gelin Varto'ya gidelim beraber...

Yeni bir vitrin oluşacak mı

CHP kesinlikle umut vermek zorunda. Bunu yaptığımız zaman iktidar alternatifi olabiliriz. Söylemlerimizi geliştirdiğimiz zaman dinamizmi yakalamış oluruz. Halk bize zaman zaman tepki de gösterebilir. O tepkilerden de çekinmeyeceğiz. Tepki gösteren yere özellikle gideceğiz. 'Sizin sorununuzu çözmek istiyoruz' diyeceğiz. Biz zenginleşmeyeceğiz. Bizim çocuklarımız da zenginleşmeyecek. Biri siyasi gücünü kullanıp da zenginleşirse onu burnundan getireceğiz İlk bir ayda çıkaracağımız yasa siyasi ahlak yasası olacak. Batı diyoruz, niye onların kurallarını getirimiyoruz. Onların etik değerleri var da bizim niye etik değerlerimiz yok! Belli şeyleri yeniden kurmalıyız. Siyasi ile halk arasında güvensizlik var. Sayın Başbakan 2001 yılından beri en az 3-4 yerde dokunulmazlığı kaldıracağına söz verdi. Sayın Başbakan kendine güveniyorsa dokunulmazlıkları da halk oylamasına götürsün.

Parti içi demokrasi

Bunun sözünü veriyoruz, vermek zorundayız. Gerçekten partililere güveniyorsak, değer veriyorsak onlara söz hakkı vermek zorundayız. Burada iki aşamalı bir program uygulanmalı. Birincisi siyasi partiler yasası değişmeli, ikincisi partilerin tüzükleriyle bunun sağlanması lazım. Tüzüğü değiştireceğiz. Bu kurultayda tüzük değişikliği de gündemde.

Parti içi demokrasisini önümüzdeki süreçte gerçekleşeceğine inanıyorum. Diyelim ki kurultay sonuçlandı, ben de genel başkan oldum. Yapacağımız iş bir yıl var önümüzde, tümüyle halka gitmeyi ve çözümlerimizi anlatmak. Zamanımız yok. Bizim önümüzde çok kısa bir takvim var. Biz hem anayasa değişikliği ile ilgili hem de halkın sorunlarını nasıl çözeceğimizi anlatmak zorundayız. Bütün örgüt olarak halkın dokularına inmek zorundayız.

KILIÇDAROĞLU ERGENEKON'LA İLGİLİ NELER SÖYLEDİ?
DİĞER SAYFADA...

[PAGE]



Suçsuzlarla olası suçluluların aynı kefeye konmasından rahatsızız. Neyle yargılandığını bilmeden insanları üç yıl içerde tutuyorsanız bu doğru değil. Yargılama sürecini cezalandırılmaya dönüştürülmesi doğru değil. Delil varsa insanları yargılarsınız. Benim telefonum bile yasadışı dinlendi. Bir gazeteci ile yaptığım konuşma ergenekon tutanaklarına girdi. Adalet bakanlığına suç duyurusunda bulundum. Bu sorunu çözecek yargıdır. Ama yargının da eli kolu bağlanmak isteniyor. Anayasa ile bunu yapmak istiyorlar. AB'nin bize uyguladığı çifte standardı da anlatacağız seçim meydanlarında. Biz AB'e karşı değiliz ama kendi ülkesinde olmayan bir yargı sürecini biz yapıyoruz diye destek veriyorlar. Böyle bir anlayış olabilir mi. Hangi ülkede hülle yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne üye atanıyor?

Demokratik açılım

Etnik kimliği siyasetin merkezine koyarsınız sorunu çözemezsiniz. Öncelikle sorunu tanımlamak gerekiyor. Bu ülkenin bilim insanlarının devreye girip sorunu tanımlaması gerekir. 30 yıl bununla ilgili devletin elinde hangi rapor var. Önce askerlere ihale eettik.. Bu sorunu çözmek için oturup düşünmek lazım. Diyarbakırlı'ya sorun, geçinemiyorum diyor. Sorunun temeli insanın karnından geçiyor. Adamcağız çalışıp evine ekmek götürüyorsa en azından dağa, mafyayaya gitmez. Siz ona istihdam yaratırsanız işi minimze edersiniz. Biz izlediğimiz politikalarla işsizliği artırdık. Terörün ekmeğine yağ sürdük. Şimdi taş atan çocukları hapse atıyoruz. Okula gitmesi gereken bir çocuğu oraya gönderiyorsun. Bu çocukları 'Acaba taş atmaktan nasıl kurtarırız' diye düşünmüyoruz.

Alevilik

İnanç Allah'la kul arasında manevi bağdır. Bu siyasette ne kadar yanlışsa normal hayatta da yanlıştır. Biz arkadaşlıkları, dostlukları etnik temel üzerine kurarsak yanlış olur. Kul hakkı yiyorsanız, hırsızlık yapıyorsanız ne fark eder. Düzgün adam olmak lazım. Halka hizmet etmenin yolu şu etnik kimlikten, şu inançtan kaynaklanır diye bakarsak yanlış yapmış oluruz. Biz insanların sorunlarıyla ilgileneceğiz.

Yüzde 10 barajı

Getiriliş nedeni artık anlamını yitirdi.Parlamentoya gerçek anlamda iradenizin yansıması için bu oranın düşmesi lazım.

Komşularla ilişki

AKP'nin izlediği dış politikanın doğru olan yönleri de var. Dış politikada eleştirdiğimiz temel nokta one minute gibi bir kararlılığın AB ile ilişkilerde sürdürülmemesi. Rusya, Çin ve Hindistan alanının da boş bırakılmaması lazım. Buraya daha fazla kilitlenmek lazım.

Türban meselesi

Siyasallaşma olduğu sürece bu olay çözülmez. Bu yasayla falan çözülmez. Giysilerden ötürü yasa çıkartılmaz zaten. Anlayış değişecek. Biz CHP olarak bu sorunu çözeceğiz. Siyaetin malzemesi olmaktan çıkardığınız zaman kendiliğinden çözüm sürecine girecektir.

Bürokrasiden gelmesi

Bizim özel sektörde büyük hamleler yapan liderler de kamudan geldi. Bürokrasi bir devlet terbiyesi ve size sorunları gözleme şansı veriyor. Ama siz bürokrasiden geliyorsunuz diye bürokratik oligarşi yaratırsanız olmaz. Diyelim sanayiciyi bürokratik engellerle yatırım yapmaktan uzaklaştırırsanız olmaz. Bürokrasinin temeli güvensizlik esasına dayanır. Siz beyanı esas alırsınız yanlış beyan vereni cezalandırırsınız.

Baykal'ın Cumhurbaşkanlığı

Bundan gurur duyarız. Ve desteklemek için elimizden geleni yaparız.

Başarı kriteri

Başarısız olursam buradan ayrılmam lazım. Başarının ölçüsü iktidar olmaktır. İlk seçimlerde yüzde 40'ı zorlayacağız. Bizi korkutan iki temel öğe var: Dinin ve etnik kimliğin siyasete alet olması. Etnik kimliğe ve inanca sayglıyız. Bu malzeme olmamalıdır. Siyasallaşmadığı sürece her inanca saygılıyız.

Anayasa Mahkemesi eleştirisi

Anayasa Mahkemesine gitmeseydik mayınlı araziler 49 yıllığına kim bilir kime verilecekti? Her gittiğimiz Anayasa Mahkemesinde kabul edilenlerin tamamı yurttaşların lehine olandır. Biz anayasaya bağlı kalacağımıza namusumuz ve şerefimiz üzerine yemin ediyoruz.

Kurultay konuşması

Kurultay konuşmamı hazırlamadım. Ateşli konuşma üslubum yok. Tayyip Bey'le oturup bir TV programında karşılıklı konuşabilirim. Ama çıkacağını sanmıyorum. Eğer bir Başbakanda demokrasi kültürü varsa tartışmaktan kaçınmaması lazım.

Takımı

Fenerbahçeliyim. Bursaspor'un şampiyon olmasından da memnuniyet duydum.