BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Türkiye kartına ABDden rest geldi

Önceki gün imzalanan nükleer takas anlaşmasına rağmen ABD, İran'a yaptırım taslağını BM'ye getiriyor.

Abone ol

Türkiye ve Brezilya arasında dün imzalanan nükleer takas anlaşmasının yankıları sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İran'a yaptırım taslağının bugün BM Güvenlik Konseyi'ne dağıtılacağını bildirdi.

Hillary Clinton, İran'a yeni yaptırımlar uygulanması konusunda Çin ve Rusya ile de anlaşarak, bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırladıklarını söyledi.

Clinton, Senato Dışişleri Komisyonunda yaptığı açıklamada, Rusya ve Çin dahil olmak üzere, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesinin, "güçlü bir karar tasarısı" üzerinde anlaştıklarını belirtti.

Tasarının Konseyin daimi ve geçici tüm üyelerine bugün sunulacağını kaydeden Clinton, tasarının BM Güvenlik Konseyinde ise Salı günü resmen dağıtılacağını sözlerine ekledi.

Gelişmeleri izleyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de İran ile Türkiye ve Brezilya arasında varılan uranyum takası anlaşmasının olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Sarkozy, İspanya'yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Fransa'nınTahran'dan anlaşmanın tam metnini ayrıntılı olarak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (IAEA) sunmasını beklediğini ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya olarak anlaşmayı inceleyeceklerini, İran dosyasını hiçbir önyargı taşımaksızın tartışmaya hazır olduklarını vurguladı.

İRAN MECLİSİ ANLAŞMAYI DESTEKLEDİ

İran Meclisi, Viyana Grubu'yla uranyum takasını öngören, Türkiye, Brezilya ve İran'ın ortak formülüyle ilgili anlaşmayı destekledi.

Meclisin bugünkü oturumunda okunan, 234 milletvekilinin imzasını taşıyan bildiride, üç ülke tarafından imzalanan ortak metnin desteklendiği ve bunun nihai uzlaşıya varılması için önemli bir adım olduğu belirtildi.

Bildiride, bu anlaşmayla iyi niyetin gösterildiği ifade edilirken, karşı taraftan (Batılı ülkeler) da, "hasmane davranışını düzelterek, mantıklı yaklaşımsergilemesi" beklentisi dile getirildi.

İran'ın düşük oranda zenginleştirdiği 1200 kilogram uranyumu Türkiye'de120 kilogram yakıtla değiştirmesini kabulünü öngören anlaşmanın Viyana Grubu, (ABD, Rusya, Fransa ve IAEA) tarafından da onaylanması gerekiyor.

Viyana Grubu'nun anlaşmaya olumlu cevap vermesi halinde, ilaç üretimi ve850 bin kadar kanser hastasının tedavisinde kullanılmak üzere Tahran'dakiaraştırma reaktörüne yakıt sağlanmış olunacak.