BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu Bağdat ve Kerkük yolcusu

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Nuri el Maliki’nin davetlisi olarak Irak’a gitmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Genellikle yurtdışı seyahatlerinde Orta Doğu yerine Avrupa’ya yönelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 20-24 Ağustos tarihlerinde Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin davetlisi olarak Irak’a gidiyor.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, CHP heyetinin, Maliki’nin yanı sıra Şii, Kürt ve Sünni liderlerle bir araya gelmeyi planladığı ve Irak’taki zorlu siyasi evliliğin farklı ayaklarını temsilen Bağdat, Şii’lerin kutsal kenti Necef ve Kürt ve Türkmen nüfusun yoğun olduğu Kerkük’ü ziyaret etmeyi planladığı öğrenildi.

Kılıçdaroğlu’nun ayrıca Bağdat’taki Irak parlamentosunda yapacağı konuşmada, Orta Doğu’da mezhepsel barış ve komşularla yakın ilişkiler konusunda mesajlar vermesi planlanıyor. CHP liderinin, Necef’de Irak’taki Şii’lerin en üst ruhani makamını temsil eden ve daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da görüştüğü Ayetollah Sistani ile görüşüp görüşmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

YAKINLAŞMA POLİTİKASI

Şu zamana kadar hem Ak Parti’nin Orta Doğu ülkeleriyle yakınlaşma söylemine, hem de Arap Baharı dalgasına uzak duran CHP’nin bu gezisi, ana muhalefetin açısından birçok yeni mesajı barındırıyor.

CHP liderinin, Orta Doğu açılımına, bir zamanlar ‘komşularla sıfır problem’ politikasının en kritik ayağını oluşturan Irak’tan başlıyor olması, başlı başına manidar. CHP, ilk gezisini Irak’a yaparak, bir anlamda Ak Parti’nin öncülük ettiği ancak daha sonra terk ettiği ‘komşularla yakınlaşma’ politikasını da sahiplenmiş oluyor. Maliki başkanlığındaki Irak yönetimi, bir zamanlar Ak Parti hükümetiyle yakın ilişkiler içinde olmuş, ancak daha sonra Başbakan Erdoğan ve Nuri el Maliki arasındaki gerilim ve Maliki’nin ülkesindeki Sünni siyasetçilere yönelik suçlamaları nedeniyle bozulmuştu. O zamandır her iki lider de karşı tarafı ‘mezhepsel’ siyaset gütmekle suçlamakta.

ŞİKAYETE GİTMİYORUZ

CHP dış ilişkilerden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, ”Irak’a Adalet ve Kalkınma Partisi’ni şikâyet etmeye gitmiyoruz. Bölgesel sorunlar ve Türkiye-Irak ilişkilerine bir katkımız olur düşüncesiyle gidiyoruz. Yoksa Maliki’yi ne Türkiye’nin, ne de Ak Parti’nin düşmanı olarak görüyoruz” dedi.

Davetin önce Celal Talabani’den geldiğini, ardından da Maliki tarafından yenilendiğini belirten Loğoğlu, “Bağdat açısından gezinin anlamı, Irak’ın bütünlüğüne sahip çıkan bir ana muhalefet partisiyle yakınlaşmak. Irak’la ilişkilere pozitif ve gerçekçi yaklaşan bir ana muhalefete el uzatma. Biz ise, sıkıntılı durumdaki Türkiye-Irak ilişkilerini rahatlatma amacıyla gidiyoruz” dedi.
Diğer CHP’li yetkililer, Kılıçdaroğlu’nun Orta Doğu açılımına Irak’tan sonra Arap Baharı’nın sembol ülkesi Tunus ve Kuzey Irak gezileriyle devam edeceğini belirtti.