BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kıdem tazminatı yasası değişiyor Soylu detayları verdi

Kıdem tazminatı yasası değişiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili detayları açıkladı.

Abone ol

Asgari ücret zammının resmileşmesi sonrası hükümet şimdi de kıdem tazminatı yasası ve taşeron işçiler için kolları sıvadı.

NTV canlı yayınına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Süleyman Soylu, çalışma hayatında 2016 yılında yapılacak değişikliklerin detaylarını açıkladı.

Kıdem tazminatı yasasındaki değişiklikler için Ocak 2016'da çalışmaların başlayacağını açıklayan Soylu, kıdem tazminatının oluşturulacak fona devredilmesinin gündemlerinde olduğunu söyledi.

Soylu'nun açıklamalarının detayları şöyle:

KIDEM TAZMİNATI YASASI DEĞİŞİYOR FON ÖNERİSİ

Her yüz çalışanın 85'i kıdem tazminatını alamıyor. 30 yıl bir işyerinde çalışacaksın ertesi sabah işyerine gideceksin iflasla karşı karşıya kalacaksın emeğin iki elinin arasından uçup gidecek. Sendikalarla birlikte işveren alemiyle birlikte bunu değerlendireceğiz. Bireysel emeklilik sistemi var. 6 milyon kişi bu sistemin içinde. Devletin de yüzde 25 katkısı var. Sen 400 lira veriyorsan 100 lira da ben veriyorum.

KIDEM TAZMİNATI YASASI NE ZAMAN DEĞİŞECEK?

Bu düzenlemeyi Ocak ayında masaya yatıracağız.

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO

Taşeron işçilerle ilgili ciddi çalışmalar yapıldı. Kimsenin endişesi olmasın. AK Parti verdiği sözleri yerine getirmek için çalışmaları yerine getirecektir.

ASGARİ ÜCRET TEŞVİĞİNİN DEVLETE MALİYETİ NE KADAR?

Soylu dün kabul edilen 1300 liralık yeni asgari ücretin ekonomiye etkilerini de açıkladı:

"Bu konuda 2 Aralık'ta başlayan bir sürecimiz oldu. Bin 300 liralık asgari ücretin bir hükümet tasarrufu olduğunu ve kamuoyuna verilen bir söz olduğunu bunu işçi ve işverenle paylaştık. İşveren bizi de gözetmenizi isteriz dedi. 2003 yılından itibaren partimiz gerek asgari ücretler olsun gerek dar gelirliler olsun bütün bunların enflasyonlara ezdirilmemesi refah payının artması için gayretlerini ortaya koymuştur.

YENİ ASGARİ ÜCRETİN İSTİHDAMA ETKİSİ NASIL OLUR?

Ortalama enflasyona etkisi 0,5-0,8 en fazla 1 olacağı ifade edilmektedir. İstihdamda ise kısmi bir azalma olabileceği söylenmektedir. İşverenlere verdiğimiz destekle bunun da ortadan kalkacağını yönelik tedbirler bütünü aldık. Asgari ücret artışı büyümeyi 1 puan yukarı çekebilir. İşverene en üst seviyede destek verdik. İşverenler asgari ücretli başına 110 lira destek alacak. Yani işverenin 274 liralık ek maliyetinin yüzde 40'ını karşılıyoruz.

ASGARİ ÜCRETİN ENFLASYONA ETKİSİ

Asgari ücret zammının etkisi yüzde 0.5-0.8 oranında olacaktır.Bunun dışında emeklilere verilen seyyanen zam da ekonomide canlılık yaratacak. Asgari ücretin büyümeyi 1 puan yukarı çeker.