BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs'ta denizden kurtarılan mülteciler karaya inmiyor

Denizde bulunduktan sonra Güney Kıbrıs'ta bir yolcu gemisine bindirilen mültecilerin büyük kısmı İtalya'ya gitmek istediklerini söyleyerek Limasol limanında karaya ayak basmayı reddediyor.

Abone ol

Güney Kıbrıs açıklarında batma tehlikesi geçiren bir teknedeki 345 kişiyi gönderdikleri yolcu gemisine bindirerek kurtaran Kıbrıslı yetkililer, Suriyeli oldukları düşünülen mültecilerin büyük kısmının Kıbrıs'a ayak basmayı reddettiğini söylüyor.

Limasol limanına getirilen Salamis Filoxenia adlı turistik geminin işletmeci firmasından Kikis Vassiliou, mültecilerin İtalya'ya götürülmek için ısrar ettiğini belirtti.

52 çocuk

Kıbrıslı yetkililer, aralarında 52 çocuğun da bulunduğu mültecilerin sağlık durumunun iyi olduğunu ve hepsinin kurtarıldığını söylüyor.

Kötü hava şartları nedeniyle dün yardım sinyali veren balıkçı teknesindekilerden sadece 65'i Limasol'a getirildikten karaya basmaya gönüllü oldu ve Lefkoşa yakınlarında bir kampa nakedildiler.

Geride kalan mültecilerler ile yolcu gemisinden inmelerini sağlamak için pazarlıklar sürdürülüyor.

Doktor, hemşire, sivil savunma ve Kızılhaç görevlilerinden oluşan bir ekip acil bir durum için Limasol limanında hazır bekliyor.

Yolcu gemisinin müşterisi yaklaşık 300 Rus ise İsrail'e doğru açılmaya beklerken seyahatlarını iptal etmek zorunda kalmanın üzüntüsünü yaşıyor.

Ruslar, Limasol'da otelere yerleştirildi.

Akdeniz üzerinden kaçak göç arttı

Bu yıl kalabalık teknelerle Akdeniz'i geçmeye çalışan göçmenlerin sayısında önemli oranda artış gözlendi. Bunda Suriye'deki iç savaşın sürmesi çok etkili oldu.

Kaçak göçmenlerin önemli bir bölümü İtalya'ya ve Malta'ya gidiyor.

İstikrarsızlığın sürdüğü Libya, Avrupa'ya kaçak geçişte en önemli merkez konumunda.

Ancak Suriyeli kaçak göçmenler açısından, coğrafi yakınlığı nedeniyle Kıbrıs, Avrupa Birliği ülkelerine adım atabilmeleri açısından tercih edilen yerlerden.