BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.437,91
HABER /  DÜNYA

Kıbrısa çözüm çabası sürüyor

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın, Kıbrıs sorununa ilişkin çözüm çabaları sürüyor

Abone ol

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın, Kıbrıs sorununa ilişkin çözüm önerilerinde ayrıntılar belirsiz kalırken, diplomatik kaynaklardan basına yansıyan bilgiler Helsinki'nin, ''Türkiye-AB ilişkilerinde olası bir krizi önleme çabasında'' olduğunu gösteriyor.

Helsinki'de, önümüzdeki pazar ve pazartesi günleri, tarafların katılımı ile gerçekleştirilmesi planlanan görüşmeleri ''son şans toplantısı'' olarak nitelendiren Finlandiya hükümeti çabalarını sürdürürken, AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonu da, 8 Kasım'da kamuoyuna açıklayacağı Türkiye raporunun Kıbrıs'a ilişkin paragraflarını şimdilik boş bırakıyor ve Helsinki temaslarının sonuçlarını bekliyor.

Basına sızan bilgilere göre Finlandiya'nın çözüm önerileri arasında KKTC ile AB arasında doğrudan ticarete yeşil ışık yakılması, bu ticaretin AB gözetiminde Gazimagosa limanından gerçekleştirilmesi, Maraş bölgesinin BM kontrolüne aktarılması, Türkiye'nin bazı limanlarını Rumlara açması gibi unsurlar bulunuyor.

Finlandiya önerilerinin kabul görmesinin AB bünyesinde de, özellikle Türkiye'ye karşı tavır sertleştirmekte olan ve katılım müzakerelerinin askıya alınmasından söz eden bazı ülkelerde bir ''yumuşama'' sağlayacağı ileri sürülüyor.