BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,08
ALTIN 2.502,35
HABER /  POLİTİKA

Kıbrıs Türkiyenin onuru!

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Denktaş, Kıbrıs davasının, Türkiye'nin en haklı davası olduğunu söyledi.

Abone ol

Denktaş, Türk Ocakları Isparta Şubesi'nin Öğretmenevi'nde düzenlediği, ''Kıbrıs'ın Dünü, Bugünü ve Yarını'' konulu konferansta konuştu.

Kıbrıs davasının 1878'de İngilizlere Osmanlı İmparatorluğu tarafından kiralanmasıyla başlayıp bugüne kadar süren önemli bir dava olduğunu anlatan Denktaş, ''Kıbrıs'ın, Avrupa Birliği uğruna feda edilmemesi gerektiğini'' kaydetti.

Kıbrıs konusunda, Avrupa ve ABD'nin çıkarlarının, Kıbrıs'ı Rumlara teslim etmekte yattığını iddia eden Denktaş, bu nedenle Kıbrıs'ın ve Kıbrıs davasının arkasında sağlamca durulması gerektiğini ifade etti. Denktaş, şöyle konuştu:

''AB olarak Kıbrıs'ta 'Türklere yapılan haksızlığı sineye çekiyorsanız, bizim içinize girmemiz abestir' denilebilinmelidir. Aradan bu kadar zaman geçmiş, kan akmış bir konuda, sizi zehirleyen ve istemeyen bir eşle nasıl evleneceksiniz. Yani Kıbrıs'ta, Türk ve Rum halkları nasıl birleşecek. Eğer çıldırmadıysak, Kıbrıs'ı, Türkiye olarak gözden çıkarmadıysak, Annan Planı'nı esas kabul ederek, masaya oturmamak lazımdır. Türk Milleti ve Devleti her zaman güçlüdür. Kararlı ve dik durduğu zaman, bu konu çözümlenir. Türkiye, füzeler konusunda tavrını açıkça ortaya koyduğunda, bu füzeler Kıbrıs yerine Girit'e gitmişse Kıbrıs davası da Türkiye'nin ve bizim lehimize çözülür. Çünkü Kıbrıs'ta mal sahibi Türkiye'dir.''

Türkiye'yi, AB süreci içine sokarak tavize zorlayan anlayışı kırmak gerektiğini anlatan Denktaş, ''Kıbrıs davası, Türkiye'nin en güçlü ve en haklı davasıdır. Kıbrıs, 13'ncü Yunan adası olursa Türkiye, Akdeniz'e açılamaz. Konu bununla da bitmez, sırayla Ege, Ermeni meselesi ve sonuçta Sevr dayatması gelir' dedi.

Rauf Denktaş, yarın SDÜ Kültür Merkezi'nde aynı konuda konferans verecek.