BIST 10.259
DOLAR 32,23
EURO 34,80
ALTIN 2.417,95
HABER /  POLİTİKA

Kıbrıs şantajla çözülmez

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs sorununun şantajlarla çözülemeyeceğini söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs sorununun şantajlarla çözülemeyeceğini söyledi.

Gül, Atina'da yayımlanan haftalık ekonomi gazetesi "Kozmos Tu Ependiti"ye (Yatırımcının Dünyası) verdiği demeçte, "Kıbrıs sorununun çözümü, Türk-Yunan ve Türkiye-AB ilişkilerine" değindi.

Dışişleri Bakanı Gül, "Kıbrıs sorununun çözümünde, anavatanlar olarak, Yunanistan ile Türkiye'nin katılımı olması gerektiğini" ifade etti.

"Liman ve havaalanlarının Kıbrıs'a (Rum kesimi) açılmaması nedeniyle Türkiye'nin, AB ile müzakerelerde kriz yaşaması olasılığına" yönelik soruyu Gül, şöyle yanıtladı:

"Sanmıyorum. Yapıcıyız. Her şeyden önce iyi niyetimiz açıktır. AB, bu sorunla ne yapacağını bulmalı. Çünkü biz tek taraflı çözüm istemiyoruz. Ancak eminim ki, bu sorun aşılabilir. Kıbrıs sorunu şantajlarla çözülemez. Şantaj, AB ruhuna ters düşüyor. Güven arttırıcı önlemlere gereksinim var. Bir tarafın ambargo koyması, diğer tarafın kaldırması AB ruhuyla örtüşmez."

"Türkiye ve Yunanistan'ın dost ülkeler olduğunu" belirten Gül, "Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin geçen ay Türkiye'ye yaptığı ziyarette yeni güven arttırıcı önlemlerin açıklandığını" kaydetti.

Gül, "Ege için Uluslararası Lahey Adalet Divanına gidilmesi" konusunda ise "Çözüme katkısı olan hiçbir yöntemi reddetmiyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Gül, "Türkiye'deki demokrasi seviyesinden memnun olup-olmadığına" yönelik soruyu da şöyle yanıtladı:

"Eminim ki demokrasi standartlarımız aynı. Bu nedenle AB'ye üyelik müzakerelerine başladık. Doğal olarak hiçbir yerde durum kusursuz değil, her zaman eleştiri yapılabilir. Fakat, Türkiye'de demokrasi Avrupa standartlarındadır."