BIST 9.979
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.430,57
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs müzakerelerinde kriz!

Yunanistan'ın dün Türkiye'ye protesto notası vermesinin ardından, bu ülkenin Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Abone ol

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Loukakis, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün ile bir araya geldi.  

Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, dün, Türkiye'nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle müzakere sürecinden çekildiğini açıklamıştı.

Rum lideri Anastasiadis, Parti Başkanları Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis ve müzakere heyetiyle görüşmelerden çekilme kararı alındığını bildirmişti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ın Dışişleri Bakanlığına çağrılarak kendisine Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Anastasios Mitsialis tarafından  protesto notası verildiğini belirtmişti. Açıklamada, "Türkiye'nin, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne (Güney Kıbrıs Rum Kesimi) ait Münhasır Ekonomik Bölge içinde Türk araştırma gemisi Barbaros'un inceleme yapması yönünde yayımladığı yasa dışı seyir duyurusu (NAVTEX) ve Türkiye'nin girişimleriyle bölgede gerginlik yaratmakla ilgili bir protesto notası verildi" denilmişti.


EROĞLU: MÜZAKERECİNİN DÖNMESİ DAHA UYGUN OLUR

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,  müzakereci Kudret Özersay’ın cumhurbaşkanı adaylığı sebebiyle, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki (DAÜ) görevine dönmesinin daha uygun olacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Özersay'a müzakerecilik görevinde verdiği hizmetler dolayısıyla teşekkür etti.

Kıbrıs konusunda hassas ve kritik bir sürecin yaşandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanımız gazetecilerin değişik zamanlarda yönelttikleri, cumhurbaşkanı seçimleri ile ilgili soruları üzerine, 'Kıbrıs konusundaki görüşme sürecine yoğunlaştığını, kararını en erken kasım ayında vereceğini' açıklamıştı. Cumhurbaşkanımızın şubat ayında Kıbrıs konusundaki görüşmelerde müzakereci olarak görevlendirdiği Sayın Kudret Özersay ise cumhurbaşkanı adaylığını açıklamış bulunuyor.  Cumhurbaşkanımız Eroğlu, bu sabah Sayın Özersay’la görüşmüş ve bu durumda Sayın Özersay’ın Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevine dönmesinin daha uygun olacağını kendisine bildirmiştir.

Özersay ve cumhurbaşkanlığı ekibi ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide arasında bu sabah yapılması öngörülen görüşmeye, Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesi ile Diplomatik İşler Özel Danışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sayın Osman Ertuğ ve cumhurbaşkanlığı ekibi katılmışlardır.

Eroğlu, yeni görevlendirmeleri daha sonra açıklayacaklardır."