BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Khar: Afganistan'da gizli emellerimiz yok

Pakistan yönetimi, NATO tarafından hazırlanan ve Pakistan güvenlik güçlerinin, Afganistan'daki Taliban militanlarına doğrudan yardım ettiklerini kaydeden gizli raporu önemsemediğini açıkladı.

Abone ol

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, ülkesinin Afganistan konusunda gizli bir gündeme sahip olmadığını bildirdi ve NATO tarafından hazırlanan gizli raporu önemsemediklerini kaydetti. BBC'nin ulaştığı NATO raporunda Pakistan güvenlik güçlerinin, Afganistan'daki Taliban militanlarına doğrudan yardım ettikleri belirtiliyor.

Yapılan binlerce sorgulamada elde edilen bilgilere dayanan ve dışarıya sızdırılan rapor, Taliban'ın tehlikeli bir güç olmaya devam ettiğini ve Afgan halkından yaygın destek gördüğünü savunuyor.

Raporda Pakistan güvenlik güçlerinin, üst düzey Taliban liderlerinin nerede olduklarını bildikleri de iddia ediliyor.

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, Kabil'de Afganistan Dışişleri Bakanı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, NATO raporundaki iddiaların, "yeni şişeye konmuş eski bir şarabı andırdığını" söyledi.

Khar, sızdırılan NATO raporunun dikkate alınmaması gerektiğini belirtti ve "Bu tür iddialar daha önce de birçok kez ortaya atılmıştı. Pakistan, barış için Afganistan'ın başlatacağı her türlü adımın arkasında yer almaktadır. Afganistan'ın bağımsızlık ve egemenliğine yönelik her türlü tehdidi, Pakistan'ın varlığına yönelik bir tehdit olarak görmekteyiz." dedi.

Afgan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul da, bölgesel işbirliği olmaksızın barışın gerçekleşemeyeceğini bildirdi ve "Afgan barış sürecinde Pakistan kilit rol oynamaktadır. Rabbani Khar'ın ziyaretinin, ülkelerimiz arasında iyi ilişkiler oluşması için bir başlangıç olacağını umuyorum." dedi.

'Taliban hâlâ geniş destek buluyor'

Bununla birlikte, NATO raporunda, Pakistan güvenlik güçlerinin üst düzey Taliban liderleriyle iletişim içinde oldukları ve nerede saklandıklarını bildikleri iddialarına yer veriliyor.

NATO, ülke güvenliğini Afgan güçlerinin sağlaması üzerine stratejiler geliştirirken, gizli rapor, direnişçilerin ve Taliban savaşçılarının Afgan polisi ve ordusuyla işbirliği içinde olduklarını vurguluyor. El Kaide'ye olan desteğin azaldığını ifade eden rapor Taliban'ın ise hâlâ geniş destek bulduğunu belirtiyor.

Raporun sonuç bölümünde, pek çok kişinin Taliban'ın mücadelesine katılmaya istekli olduğu, bunların arasında Afgan hükümetinden yetkililerin de bulunduğu söyleniyor.

Rapor, "Afgan halkı, yönetimdeki yolsuzluklar nedeniyle, Taliban yönetimini Afgan hükümetine tercih ediyor" saptamasına yer veriyor.

NATO güçlerinin çekildiği bölgelerde Taliban militanlarının güvenlik güçlerinden hiçbir direniş görmeden, kimi zaman da doğrudan destek alarak etkisini arttırdığı ifade ediliyor.

NATO'nun çekilmesinden sonra Afganistan'da güvenliğin Afgan polisine ve ordusuna devredileceğini hatırlatan rapor, Afgan güvenlik güçlerinin, tabanca, tüfek ve ağır silahlarını Pakistan'daki pazarlarda sattıklarını vurguluyor.

Taliban ve Pakistan İstihbarat Servisi (ISI) arasındaki ilişkileri ilk kez bu kadar kapsamlı şekilde ortaya koyan rapor, yakalanan dört binden fazla Taliban ve El Kaide militanıyla yapılan 27 bin sorgulamada elde edilen bilgilere dayanılarak hazırlandı.

NATO'nun Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü ISAF'ın sözcüsü Yarbay Jimmie Cummings, bu belgenin gizli bir iç yazışma olduğunu ve bu tür belgelerdeki konuların kamuoyu önünde tartışılmayacağını söyledi.