BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Atatürk gibi devrim yapacak

Cumhuriyetçi Parti’nin Atatürk hayranı başkan adayı...

Abone ol

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmak için mücadele eden favori adaylardan Newt Gingrich, Atatürk hayranlığıyla biliniyor. Gingrich, yaptığı birçok konuşmada Atatürk'ten alıntılar yapıyor.

"TÜM DÜNYA ATATÜRK'TEN DERS ALMALI"

1994 yılında Temsilciler Meclisi Başkanı seçilerek, Kongre'de 40 yıl devam eden Demokrat Parti hâkimiyetine son verdiği için Time Dergisi tarafından "Yılın Kişisi' seçilen Gingrich, Atatürk'ün doğumunun 125. yıldönümü dolayısıyla ABD Kongresi'nde düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, Atatürk'ü nasıl anladığını aynen şöyle ifade etmişti: "Bir toplum yaşamak istiyorsa güçlenmelidir. Bir toplum güçlenmek istiyorsa çağdaşlaşmalıdır. Ve bu, sadece bürokrasinin ve devletin çağdaşlaşmasıyla değil, halkın çağdaşlaşmasıyla gerçekleşebilir." Gingrich, tüm dünyanın Atatürk'ten ders alması gerektiğini de kaydetmişti.

TARİH MEZUNU

1965 yılında Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nin Tarih Bölümü'nden mezun olan Gingrich, Amerikan Başkanı seçildiğinde de Atatürk'ü örnek alarak siyasi hamlelerde bulunacağına dair işaretler veriyor. Beyaz Saray'a seçilmesi halinde ve daha ilk gece uykusunu bile almadan, büyük hayranlık duyduğu Atatürk gibi bir dizi devrim yapacağını söyledi.

DEVRİM YAPMAK İSTİYOR

Mustafa Kemal Atatürk'ün yanı sıra, roman kahramanı Samuray Lideri Toranaga ve Çinli ünlü askeri stratejist Sun Tzu'ya da hayranlığıyla bilinen Gingrich, seçilmesi halinde "ilk iş günü" olacak 20 Ocak 2013'te, Oval Ofis'te neler yapacağını Jacksonville'de ilan etti.

1-Barack Obama daha Chicago'daki evine bile gitmeden federal devlet bürokrasisinin yaklaşık yüzde 40'ı lağvedilecek.

2-Başkan Obama'nın sağlık reformu iptal edilecek.

3-Wall Street üzerindeki tüm kısıtlayıcı regülasyonlar kaldırılacak.

4-Obama tarafından atanan Beyaz Saray'daki bütün "çarlar" görevden alınacak.

ABD başkanlarının bazı önemli atamaları "çarlık" diye bilinir. Newt Gingrich, Atatürk'ten söz ederken, hep, geri kalmış bir Anadolu toplumunu hızla harekete geçirmesine ve devrimci kararlarını süratle uygulamaya koymasına hayranlık duyduğunu belirtiyor.

İSRAİL'İN SAVUNUCUSU

Gingrich'in dikkat çeken bir diğer özelliği de özellikle seçim kampanyası döneminde sarf ettiği İsrail yanlısı ve Filistin karşıtı açıklamaları. "Filistinli" kimliğinin İsrail'i yok etmek üzere ortaya atılmış yapay bir kimlik olduğunu iddia eden Gingrich İslam dünyasından sert tepki çekmişti.

Gingrich'in Filistin konusundaki sert açıklamalarının sırrı geçtiğimiz hafta çözüldü: New York Times Gazetesi, Gingrich'in arkasında İsrail'le güçlü ilişkilere sahip olan kumarhaneler kralı milyarder Sheldon Adelson'un bulunduğunu ortaya çıkardı. Tahmini serveti 22 milyar doları bulan Yahudi işadamı Sheldon Adelson, Gingrich'in seçim kampanyasına 17 milyon dolar bağışta bulunmuş. İşadamının İsrail yanlısı politikalar izleyeceğine inandığı için Gingrich'e bu desteği verdiği söyleniyor.

İSRAİL'DE GAZETE KURMUŞTU

Adelson 2007 yılında da İsrail'de İsrael Hayom Gazetesi'ni kurmuştu. Gazete, Netanyahu taraftarı, dış politikada ise Türkiye karşıtı çizgisiyle biliniyor.