BIST 10.260
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,58
HABER /  SPOR

Kezmanın gerçek maliyeti

A.Madrid'ten büyük umutlarla transfer ettiği Sırp golcü Mateja Kezman'ın Sarı-Lacivertli kulübe gerçek maliyeti ne kadar.

Abone ol

Sırp yıldızın 4 yıllık maliyeti, bonservisiyle 30 milyon $’ı buluyor. G.Saray Jardel’e 28 milyon $’a imza attırmıştı

F.Bahçe'nin Dinamo Kiev’e elendiği 23 Ağustos 2006 tarihi 100. yıl kadrosu için milat olmuştu. Devler Ligi’ne kalamayan sarı-lacivertliler, üst üste transfer bombalarını patlatmıştı. Aziz Yıldırım önce 28 Ağustos’ta Kezman’a, 29 Ağustos’ta Edu’ya, 1 Eylül’de Deivid’e imza attırıp şov yapmıştı. Lugano da 21 Ağustos’ta Kiev hüsranından 2 gün önce F.Bahçeli olmuştu. F.Bahçe’nin o günlerde en dikkat çekici transferi Atletico Madrid’den alınan Kezman olmuştu.

Ücreti takımı böldü
Ancak zaman ilerleyip Kezman umut olmaktan çok gördüğü saçma 2 kırmızı kart ve çektiği gol kısırlığı yüzünden iyice tartışılmaya başlandı. Aldığı ücrete Alex’in bile tepki koyduğu iddiaları ortaya atıldı. Son olarak ise Kezman için raflardaki sözleşmeler çıkartıldı. Acı gerçek de o zaman ortaya çıktı. Çünkü F.Bahçe, Kezman’ı adeta ’Kaşıkçı Elması’ gibi görmüş, çok ağır bir sözleşme imzalamıştı. F.Bahçe 4 yıl karşılığında Kezman için 30 milyon doları kasasından çıkartmayı göze almıştı.

Bu astranomik fiyat nasıl ortaya çıktı? Tablo şöyle: F.Bahçe federasyona da deklare ettiği gibi Kezman’a yıllığı 3 milyon 375 binden 4 yıl için 13.5 milyon dolar (10 milyon Euro ama kafa karıştırmamak için rakamları dolar olarak anlatacağız) verecek. İspanyol kulübüne 11.3 milyon $ (8.3 milyon Euro) ödendi. Tabii maliyet sadece bu değil.

Bu sene 1 golü 1 milyon $
Sıkı durun, bir de işin ekstra masrafları var. İddialara göre Kezman’ın menajerine masraf ve komisyon olarak 3.3 milyon dolar verilmiş. Kezman’a da özel vaatler var. Buna göre gol krallığı, gol sayısı, kazandırdığı puanlara göre Kezman yıllık maksimum 475 bin dolar (4 yıl için 1.9 milyon dolar) alabilecek. Yani 30 milyon dolarlık adam Batman. Yıllığı da 7.5 milyon dolara geliyor. Bu sezon ligde 5, UEFA’da ise 2 olmak üzere toplam 7 golü bulunan Kezman’ın bir golü şimdilik 1 milyon 70 bin dolara geliyor. Bu arada G.Saray 2000’de Jardel’e 28 milyon dolara imza attırmıştı

Kaynak: Vatan-Feridun Niğdelioğlu