BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.436,75
HABER /  GÜNCEL

Kerry: Rusya'yla Suriye'deki askeri durumu konuşacağız

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'yla Suriye'deki durum üzerine kısa süre içinde askeri bir görüşme yapacaklarını söyledi ve "Başkan Obama orduların görüşmesinin önemli bir adım olduğunu düşünüyor" dedi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'yla Suriye'deki durum üzerine kısa süre içinde askeri bir görüşme yapacaklarını söyledi.

Londra'da gezetecilere açıklamada bulunan Kerry "Ortak noktalarda buluşabileceğimiz bir yol arıyoruz. Başkan [Barack Obama] orduların görüşmesinin önemli bir adım olduğunu düşünüyor ve bunun en kısa zamanda gerçekleşmesini umuyoruz" dedi.

Moskova ise Şam hükümetinden gelecek asker destek talebini değerlendirebileceğini söylemişti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Ancak bu konuda varsayımlarda bulunmak zor" demişti.

Washington, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının artmasından endişe duyuyor ve Rusları Lazkiye'de hava üssü açmakla suçluyor.

'Rusya'nın Lazkiye'deki varlığı ne anlama geliyor?'

BBC savunma muhabiri Jonathan Marcus, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının ve Lazkiye hava sahasını korumak için gönderdiği yerden havaya atılan füzeleri hatırlatıyor ve "İki ülkenin konuşacak çok şeyi var" diyor.

ABD ve müttefiklerinin Suriye'de hava operasyonları yaptıklarını kaydeden Marcus, "Bu anlamda iki ülkenin güçleri arasında yanlış anlaşılmlar engellenmek isteniyor" değerlendirmesinde bulunuyor ve şöyle devam ediyor:

"ABD, Rusya'nın Lazkiye'deki varlığına ilişkin daha net bir fikir edinmek istiyor. Burası yalnızca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yardım merkezi oluşturmak için mi kullanılıyor yoksa bir Rus müdahalesini mi haber veriyor?"

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Kerry'nin açıklamalarına olumlu yanıt vererek, "Biz ABD ile diyaloğu hiçbir zaman reddetmedik. Suriye de dahil, ortak çıkarımız olan her konuda diyaloğa açığız" dedi.

Rusya ve ABD uzun süredir Suriye savaşında farklı kutuplarda yer alıyor. Rusya Esad'ı desteklerken, ABD krizin çözümünün yalnızca Esad'ın devrilmesiyle mümkün olacağına inanıyor.