BIST 10.112
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.409,71
HABER /  GÜNCEL

Kerry Putin'le görüşmeyi reddetti

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Moskova Ukrayna'daki krizin çözümüne yönelik Amerikan önerilerini ele alana dek Rusya lideri Vladimir Putin ile bir görüşme olmayacağını söyledi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Moskova Ukrayna'daki krizin çözümüne yönelik Amerikan önerilerini ele alana dek Rusya lideri Vladimir Putin ile bir görüşme olmayacağını söyledi.

Kerry Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'a Moskova'nın Kırım'daki askeri müdahelesinin müzakereleri çok zorlaştırdığını belirtti.

ABD'li yetkililer Kırım'da bu pazar günü Rusya'ya katılımın oylanacağı referandum yapıldığı takdirde konuşacak çok fazla şey olmadığını kaydediyor.

Ukrayna ve Batılı ülkeler referandumun yasadışı olduğnu söylüyor.

Rusya dün ABD'nin krizin müzakereler yoluyla çözümüne yönelik verdiği önerilere karşı öneriler hazırlandığını söylemişti.

Moskova Ukrayna'nın yeni batı destekli hükümetini kabul edilemez bir "oldu bitti" diye tanımlıyor ve ülkenin Rusya yanlısı doğu kısmının bir kanunsuzluk cennetine dönüştüğünü söylüyor.

Bu arada Rusya da Kırım üzerindeki denetimini sıkılaştırıyor.

Lavrov Putinle birlikte yaptığı televizyonlardan yayımlanan açıklamasında, Kerry'nin sunduğu önerilerin "uygun olmadığını", çünkü "darbeyle yaratılan durumun başlama noktası olarak kabul edildiğini" söyledi.

Washington, Kerry'nin Lavrov'a haftasonu ilettiği bir dizi soruya özellikle de Moskova'nın Ukrayna'nın yeni liderleriyle görüşüp görüşmeyeceği sorusuna yanıt verilmediğini kaydediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Kerry'nin Lavrov'la Kırım'da yapılması planlanan referandumdan önce görüşebileceğini, ancak Kerry'nin önce Moskova'nın yaptığı önerileri ciddi anlamda değerlendirdiğini görmek istediğini belirtti

NATO Ukrayna'daki krizi izlemek için Polonya ve Romanya'ya gözlem uçakları konuşlandıracak.

Bir ittifak sözcüsü dün uçuşlara yeşil ışık yakıldığını söyledi.

NATO gözlem uçuşları yapacak

Sözcü, "Tüm Awacs gözlem uçuşları yalnızca ittifak topraklarında yapılacak" dedi.

NATO'nun kararı bu Pazar Ukrayna'nın Kırım bölgesinde Rusya'ya katılımın oylanacağı referandum öncesi Rusya'nın bölgedeki denetimini sağlamlaştırdığı bir dönemde alındı.

Son olarak Rus birlikleri ve yerel milisler olduğu belirtilen silahlı kişiler Kırım'daki bir askeri hastaneyi ele geçirdi.

Bölgenin başkenti Simferopol'daki hastaneye giren saldırganların personel ve 30 kadar hastayı tehdit ettiği belirtildi.

Rusya yanlısı askerler aynı zamanda Kırım'daki Ukrayna askerlerini de kuşatma altında tutuyor.

Moskova yönetimi askerlerinin kuşatmada yer aldığını resmen inkar ediyor ve hiçbir arma taşımayan bu silahlı kişileri Kırım'ın "öz savunma" güçleri olarak tanımlıyor.

Kiev yönetimi, AB ve ABD Rusya'yı uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna'yı işgal etmekle suçluyor.