BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.411,90
HABER /  GÜNCEL

Kerry, Libi'nin yakalanışını savundu

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, el-Kaide liderlerinden biri olmakla suçlanan Ebu Enes el-Libi'nin yakalandığı operasyonu savundu ve zanlıyı "yasal ve meşru bir hedef" olarak niteledi.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, el-Kaide liderlerinden biri olmakla suçlanan Ebu Enes el-Libi'nin yakalandığı operasyonu savundu ve zanlıyı "yasal ve meşru bir hedef" olarak niteledi.

Zanlının 15 yıl önce Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan Büyükelçiliklerine yapılan bombalı saldırıları tasarladığı düşünülüyor.

Oğlu Abdullah el-Rahi, babasının aralarında Libyalıların da olduğu silahlı kişilerce kaçırıldığını söyledi.

Kerry'nin sözleri, Libya'nın topraklarında Amerika komandolarınca düzenlenen operasyon için açıklama talep etmesinin ardından geldi.

Amerikalı komandolar Cumartesi günü Somali'de de bir operasyon düzenlenmişti.

Kerry, on yıldan uzun bir süredir FBI'ın arananlar listesinde olan Enes el-Libi'nin mahkemeye çıkarılacağını söyledi.

El-Libi'nin yakalanması için 5 milyon dolar ödül belirlenmişti.

Endonezya'da yapılan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (Apec) konferansında konuşan Kerry, "Ebu Enes el-Libi önemli bir el-Kaide üyesi. Kendisi Amerikan ordusu için yasal ve meşru bir hedef." dedi.

'Adam kaçırma'

Bu sırada Libya başbakanı Zeydan'ın Amerikalı yetkililerden konuyu açıklığa kavuşturmalarını istediği belirtildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Libya'nın "kendi topraklarındaki herhangi bir Libya vatandaşıyla ilgili olarak dava açmaya kararlı" olduğu vurgulandı.

Açıklamada "Libya hükümeti, Amerikalı yetkililerce aranan bir Libya vatandaşının kaçırıldığı bilgilerini takip ediyor." denildi.

Libi'nin oğlu Abdullah el-Rahi, babasının Cumartesi günü Trablus'ta arabasını park ettiği sırada maskeli ve silahlı kişilerce kaçırıldığını söyledi.

Kendisi bu kişilerden bazılarının Libyalıya benzediğini ve Libya şivesiyle konuştuğunu söyledi.

El-Rahi, babasının kaçırılmasında Trablus'un parmağı olduğunu öne sürse de hükümet bu iddiaları reddediyor.