BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.429,22
HABER /  GÜNCEL

Kerkük'te 'son akıncılar' Türkiye'de eğitildiler

Kuzey Irak'ta bugün yapılacak referandum öncesi Kerkük Türkmenleri diken üstünde. Türkiye'de eğitilen ve halk arasında son Akıncılar olarak adlandırılan Irak Türkmen Cephesi Güvenlik Dairesi mensupları Türkmenlerin gözdesi oldu.

Abone ol

Kuzey Irak'ta Türkmenler hedefte. Saldırılara uğrayan Türkmenler can güvenlikleri için kendi silahlı gücünü oluşturuyor.

Bağdat’ın özel izniyle kurulan Irak Türkmen Cephesi Güvenlik Dairesi mensupları, eğitimleri ve kıyafetleriyle Türkmenlerin gözdesi olmuş.

Milliyet muhabiri Bünyamin Aygün referandumun yapılacağı Kuzey Irak'tan izlenimler aktardı.

SON AKINCILAR

Her biri Türkiye’de özel kuvvetler tarafından eğitilen yaklaşık 150 kişiden oluşan Güvenlik Dairesi’nin başında ise Irak ordusundan emekli Albay Ahmet Tahir İsmail var. Halk arasında ‘Son akıncılar’ olarak adlandırılan ve bu ismi benimseyen güvenlik güçleri, göreve başladıkları son bir yıldır bir çok suikastı engellemiş. ‘Son akıncılar’ Bordo bereleri, kamuflaj kıyafetlerinin üzerine giydikleri hücum yelekleri, istendiğinde yakın muharebe silahı haline gelen seyyar dipçikli kaleşnikof marka silahları ve modern haberleşme cihazlarıyla dikkati çekiyor. Son akıncıların, sabotaj, suikast, arama ve olası terörist saldırılara yönelik önlemler gibi konularda sıkı bir eğitimden geçtiği belirtiliyor.

TÜRKMENLER İÇİN TEK KOMŞU ÜLKE AYNI DİLİ KONUŞTUKLARI TÜRKİYE

Kerkük petrolü kimin? En çok Kürt mü Türkmen mi var?

Referanduma “Hayır” diyen, dillerinden, geleneklerinden asla vazgeçmeyen, yaşadıkları onca acıya rağmen birlik mücadelesi veren Türkmenler için tek dost komşu ülke, aynı dili konuştukları Türkiye. Bugüne kadar konuştuğum bütün Türkmenler aynı şeyi söylüyor. Onlardan biri de Irak Türkmen Cephesi Siyasi Araştırma Dairesi üyesi Leyla Hanım. Evli ve iki çocuk annesi Leyla Hanım, 1985’te Bağdat Üniversitesi Siyasal bilgiler Fakültesi’ni bitirmiş. Akıcı bir Türkçe ile konuşuyor: “Referandum tüm dünyanın gündemine Kerkük’ü getirdi. Çünkü petrol açısından çok zengin bölge. Kerkük’te bir şey olursa Irak’ta da olur, diğer komşu ülkelerde de... İstemiyoruz olsun. Referandum olursa Türkiye’nin ne yapacağı belli. Eğer kapıyı kapatırsa durumumuz hiç iyi olmaz. Netenyahu’nun desteklediği bir referandum bu... Fırat’tan Nil’e kadar kendi devletleri olarak görüyorlar.”

Türkiye Musul ve Kerkük'te ne kadar ileri gidebilir

Türkiye'nin Musul ve Kerkük'e girme hakkı var mı? 1926 Ankara Anlaşması maddeleri