BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kenya'yla Somali'nin El Şebab gerilimi

Kenya, bazı adam kaçırma eylemleri nedeniyle suçladığı El Şebab militanlarına operasyon düzenlemek amacıyla Somali sınırını geçti. Somali egemenlik haklarının ihlal edilmesinden yakınıyor.

Abone ol

Kenya ülkede gerçekleştirilen bazı adam kaçırma olaylarının faili olarak görülen Somali merkezli İslamcı El Şebab militanlarına karşı operasyon düzenlemek amacıyla bu ülkeye asker sevketti.

Hükümet sözcüsü Alfred Mutua askerlerin sınırötesinde olduklarını doğruladı.

Ancak BM'deki bir Somalili diplomat, bu haberlerin doğru olması durumunda olayın Somali'nin egemenliğinin ihlali anlamına geleceğini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda çok sayıda Batılı Kenya'da kaçırılmış ve Somali'ye götürülmüştü.

Son olarak iki İspanyol yardım görevlisinin Dadaab mülteci kampından kaçırılmasının ardından Kenya güçleri harekete geçti.

Geçen ay da biri İngiliz diğeri de Fransız iki kadın Kenya'nın bir tatil kasabasında kaçırılmışlar, olay turizm sektörüne bir darbe olarak görüşmüştü.

BM'deki Somalili diplomat Ömer Cemal, Kenya askerlerinin sınırı geçtiklerinin resmen doğrulanmadığını, ancak Kenya'nın Somali'de operasyonlara girişmesinin durumu daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu.

Cemal, Kenya'nın kaygılarını anladıklarını belirterek, ''ama herhangi bir hamle yapılacaksa Somali hükümetinin de bilgilendirilmesi'' gerektiğini söyledi.

Bir görgü tanığı BBC'ye Kenya askerlerini taşıyan 25 zırhlı aracın Dhobley kasabası yakınlarında sınırı geçtiklerini gördüğünü aktardı.

Somalili bir askeri yetkili de Reuters'e savaş uçaklarının iki El Şebab üssüne saldırdıklarını söyledi, ancak bu uçakların Kenya'ya ait olduğunu doğrulayamayacağını kaydetti.

El Şebab'ın önde gelenm isimlerinden Şeyh Hasan Turki ise Kenya güçlerini püskürteceklerini belirterek, ''Kenya kutsal topraklarımıza girerek Somali'nin egemenlik haklarını ihlal etti, hayalkırıklığına uğramış bir şekilde geri döneceklerini garanti edebilirim'' dedi.