BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kenyalı öğrenciden Türkçe şarkı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde okuyan yabancı öğrencilerden Kenyalı Fardosa Abdullahi, Türkçe söylediği şarkı ile dinleyenleri mest et...

Abone ol

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde okuyan yabancı öğrencilerden Kenyalı Fardosa Abdullahi, Türkçe söylediği şarkı ile dinleyenleri mest etti.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik Kampüsü Sosyal Tesisleri’nde GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, yabancı ülkelerden gelerek Tokat’ta eğitimine devam eden öğrencilerle bir araya geldi. Kısa sürede Türkçe öğrenmeyi başaran yabancı öğrenciler ise programda hünerlerini sergiledi. Kimi öğrenciler şiir okurken, kimi öğrencilerde şarkı söyledi. Kenyalı Fardosa Abdullahi, çok sevdiği sanatçı Ziynet Sali’nin ‘Her Şey Güzel Olacak’ parçasını okudu. Güzel Türkçesi ve sesi ile dinleyenlerden tam not alan Abdullahi, Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nde eğitim gördüğünü kaydetti. Türkiye’yi Müslüman ülke olduğu için tercih ettiğini ifade eden Abdullahi, “Ben de Müslüman’ım. 8 ay İstanbul’da kaldım. Hiç Türkçe bilmiyordum. Çok çalıştım. Şu an Türkçe konuşabiliyorum” dedi.
Afganistanlı öğrenci Fatemah Kahavari ise Harita Mühendisliği Bölümü’nde eğitim gördüğünü ve yaklaşık 1 yıldır Türkiye’de olduğunu kaydetti.
Yurt dışı ve yabancı uyruklu 97 öğrencinin GOÜ’de eğitim gördüğünü ifade eden Rektör Şahin ise 2013-2014 akademik yılında 80’e yakın yurt dışı ve yabancı uyruklu öğrenci alan üniversitenin bu alanda ciddi bir ilerleme gösterdiğini belirterek, “Üniversitemiz her yıl haziran ayında yurt dışı ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını belirleyerek duyuruya çıkıyor. Bu kontenjanlara ’yabancı uyruklu öğrenciler’ ile ’TC uyruklu olmakla birlikte ortaöğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayan öğrenciler’ başvurabiliyor. Başvuru yeterliliği olan öğrenciler arasından yapılan sıralama ile öğrenciler kayıt hakkı kazanıyorlar. 30 öğrenci ile Türkmenistan üniversitemizde en çok öğrencisi bulunan ülke. Onu 10 öğrenci ile Azerbaycan, 8 öğrenci ile Afganistan, 7’şer öğrenci ile Fas ve Filistin, 5 öğrenci ile Tacikistan, 3’er öğrenci ile Kazakistan ve Kenya, 2 öğrenci ile Somali, 1’er öğrenci ile Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Moğolistan, Özbekistan, Ürdün ve Çin takip ediyor. TC uyruklu olmakla birlikte ortaöğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayan 15 öğrencimiz mevcut” şeklinde konuştu.
Rektörü Şahin, Türkçe dil düzeyi yeterli olanların doğrudan öğrenimlerine başlayabildiğini ifade ederek, “G0Ü-TÖMER, Türkçe yeterlilik sınavında başarılı olamayanlar ile Türkçesini geliştirmek isteyen öğrencilere bir yıl boyunca Türkçe dil eğitimi vermektedir. Şu an 28 öğrencimiz bu eğitimi almakta” diye konuştu.
(İHA)