BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.430,11
HABER /  DÜNYA

ATO’dan dershane açıklaması

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, dershanelerin kapatılmasına ilişkin, “Önce talebi ortadan kaldırmak gerekir” ...

Abone ol

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, dershanelerin kapatılmasına ilişkin, “Önce talebi ortadan kaldırmak gerekir” dedi.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nde özel teşebbüs hürriyetinin Anayasa ile güvence altına alındığını belirterek, dershanelerin kapatılmana ilişkin kararın teşebbüs hürriyetiyle çeliştiğini kaydetti. Bezci, dershanelerin sınavlara yönelik olarak öğrencileri hazırlama amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, “Dershaneler zaman içinde temel eğitimin bir parçası haline geldi. Dershaneleri kapatmak için önce dershanelere olan talebi ortadan kaldırmak gerekir” dedi.
Dershanelerin 1,5 milyon dar ve orta gelirli ailenin çocuklarına öğretim hizmeti verdiğini kaydeden Bezci, “Süre giden eğitim sisteminde bir değişiklik olmadan dershanelerin kapatılması 1,5 milyon öğrencinin eğitim hayatının sekteye uğraması anlamına gelir” ifadelerini kullandı.
Bezci, Türkiye genelinde yaklaşık 4 bin dershanenin özel sektör olarak istihdama katkı sağladığını ve vergi ödediğini belirterek, sektörde 50 bini öğretmen olmak üzere toplam 100 bin eleman istihdam edildiğini kaydetti. Bezci, şunları söyledi:
“İstihdamın artması ve ekonominin gelişmesi için özel sektörü destekliyor, girişimcilerimiz artsın diye eğitim çalışmaları sürdürüyoruz. Bir yandan tek tek yeni işletmeler açılıyor diye sevinirken, öte yandan personel istihdam eden, vergi ödeyen işletmenin kapanmakla karşı karşıya kalması ekonomik dengeler açısından da üzücüdür. Dershanelerin kapanmasıyla birlikte çalışan 100 bin insanın durumunun ne olacağı da düşünülmelidir.”
Ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflaması olan NACE’ye göre Ankara Ticaret Odası’na kayıtlı dershane sayısının 570 olduğunu belirten Bezci, dershanelerin kapatma kararının ekonomik ve sosyal sonuçları dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
(İHA)