BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kenya'da cami baskınlarına kanlı tepki

Mombasa kentinde polisin camilere yaptığı baskınlara öfkelenen bir grup genç, otobüs durağında bekleyenlere bıçakla saldırdı. Olaylarda dört kişi öldü, yaralı sayısı ise bilinmiyor.

Abone ol

Kenya polisi, Mombasa kentinde öfkeli gençlerin dört kişiyi bıçaklayarak öldürdüğünü, birkaç kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Saldırılar, polisin kentteki camilere yaptığı baskınların ardından gerçekleşti.

Polis, Somalili İslamcı militanların örgütlendiği gerekçesiyle camilere baskın yapmıştı.

Polis baskınları sırasında da bir kişi ölmüş, 200 kişi de gözaltına alınmıştı.

Bıçaklı saldırılara tanık olan bir kişi, gençlerin yüzlerinin maskeli olduğunu ve oldukça öfkeyle hareket ettiklerini söyledi.

Görgü tanığı, grubun Kisauni bölgesinde toplandığını ve etrafta otobüs durağında bekleyen kişilere saldırdığını öne sürdü.

Saldırıların polis baskınlarına duyulan öfke nedeniyle yapıldığı düşünülüyor.

'Eş Şebab'la bağlantı' iddiası

Polis Müdürü Richard Ngatia ise "Olayı araştırdıklarını ve bazı şüphelileri gözaltına aldıklarını" söyledi.

Öfkeli gençlerden bazılarının, cami baskını sırasında el konulanlara benzer siyah bayraklar taşıdığı belirtildi.

Polis baskınlar sırasında bir tabanca ve saklanmış askeri mühimmat ele geçirdiğini söyledi. Mühimmatın arasında el bombası olduğu da kaydedildi.

Baskın yapılan camilerin Somali'deki İslamcı radikal örgüt el Şebab ile bağlantılı olduğu, buralarda militan yetiştirildiği ve silah depolandığı iddia ediliyor.

Müslüman din adamları ve insan hakları örgütleri, camilere yapılan baskınları kınadı. Muhalifler, bu tür uygulamaların Mombasa'da polisin Müslüman toplumunu hedef aldığı fikrini yaygınlaştıracağını öne sürüyor.

Geçen Şubat ayında yapılan benzer cami baskınları öfkeli protestolara neden olmuştu.

Somali'nin en büyük ikinci kenti olan Mombasa'da, 2011 yılında Kenya askerlerinin Somali'ye girmesinden ve el Şebab'ı hedef almasından bu yana çok sayıda bombalı saldırı yapıldı.