BIST 10.270
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.401,29
HABER /  GÜNCEL

Kenya: AVM saldırısındaki kayıp sayısı 39'a düşürüldü

Kenya Kızılhaç'ı Westgate alışveriş merkezindeki saldırıda kayıp ilan edilenlerin sayısını 61'den 39'a düşürdü. Miletvekilleri ise saldırı ile ilgili istihbarat uyarılarının ciddiye alınmaması iddialarına soruşturma başlattı.

Abone ol

Kenya Kızılhaç'ı Westgate alışveriş merkezindeki saldırıda kayıp ilan edilenlerin sayısını 61'den 39'a düşürdü.

Kayıplardan 14'ünün sağ olarak bulunduğu, yedi cesedin ise morgda olduğu açıklandı.

Kenya hükümeti, radikal İslamcı eş-Şebab militanlarının 21 Eylül'de başkent Nairobi'deki alışveriş merkezine düzenlediği baskında 67 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Kızılhaç, yakınlarının kayıp olduğunu bildirerek kendilerine başvuran kişilerin, daha sonra kayıp yakınlarına ulaştıklarında yeniden bilgilendirmemesi nedeniyle, sayının yüksek göründüğünü ifade etti.

Soruşturma başlatıldı

Miletvekilleri ise saldırı ile ilgili istihbarat uyarılarının ciddiye alınmadığı iddiaları hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturma komisyonu başkanı Ndungu Gethenji, emniyet amirleri ve istihbarat şefini de içeren soruşturmanın bugün başlayacağını söyledi.

Halkın bu olayın yaşanmasına yol açan güvenlik yetersizliklerinin ne olduğunu bilmesi gerektiğini belirten Gethenji, kurtarma operasyonunda kimin yetkili olduğuna dair belirsizlik iddialarının da araştırılacağını kaydetti.

Kenya'daki gazeteler, Milli İstihbarat Servisi'nin bir yıl önce başkentte eş-Şebab militanlarının bulunduğu ve Westgate de dahil bazı hedeflere intihar saldırısı düzenleyecekleri konusunda uyarıda bulunduğunu yazdı.

İstihbarat servisinin, terör tehdidi konusunda bakanlara bilgi verdiği ve bazı istihbarat duyumlarını ilettiği kaydedildi.

İsrail'in de bu konuda uyarıda bulunduğu, İsrail vatandaşlarının sahibi olduğu binalara 4-28 Eylül tarihleri arasında saldırı düzenleneceği bilgisini ilettiği ifade edildi.

Westgate AVM'nin mülkiyetinin bir kısmı İsrail'e ait.