BIST 10.175
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.473,26
HABER /  GÜNCEL

Kene paranoyası erken başladı

Her yıl kabusa dönüşen kene paranoyası bu yıl erken başladı. Keneden korkan insanlar bilinçsizce ilaç kullanıyorlar.

Abone ol

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kene paranoyasının bu sene erken başladığını söyledi.

Yıldız, daha şimdiden insanların bilinçsizce ilaç kullandığını gördüğünü belirterek, bundan ekolojik dengenin büyük zarar gördüğünü ifade etti.
Dünyanın her yerinde kenelerin bulunduğunu, kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından ölenler olduğunu hatırlatan Yıldız, "Gelişmiş ülkelerde bizde olduğu gibi bir paranoya yaşanmıyor. Kene ısırması sebebiyle bizde hayatını kaybedenlerin sayısı Avrupa ülkelerinden çok değil. Ancak Avrupa ülkeleri kene konusunda paranoya yaşamıyor, çevre bilinçsizce ilaçlanmıyor. Daha yaz gelmemesine rağmen şimdiden paranoya başladı bile " diye konuştu.

İnsanların bilinçsizce evlerini, bahçelerini kenelere karşı daha şimdiden ilaçlattığını dile getiren Yıldız, bu durumun insan ve çevre sağlığı açısından büyük risk taşıdığını vurguladı.

Özellikle geçen sene bazı belediyelerin park ve bahçeler ve piknik alanlarını bilinçsizce ilaçladığını kaydeden yıldız, bu sebeple büyük bir çevre kirliliği yaşandığına işaret etti.

Kene ilaçlarının çok zehirli ilaçlar olduğunun altını çizen Yıldız, "Umarım belediyeler bu senede etrafı bilinçsizce ilaçlamazlar. Atılan ilaçlar en çok keneleri tüketen kuşları telef ediyor. Bu da kenelerin sayısını azaltmaktan çok artırıyor." uyarısında bulundu.