BIST 9.440
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.499,98
HABER /  GÜNCEL

Kenan Evren'e işkenceden de soruşturma

Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında bu kez de işkenceden soruşturma başlatıldı.

Abone ol

12 Eylül darbe davasında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği bu kez de "Sistematik işkence" soruşturması başlattı.

Darbe davasının görüldüğü Özel Yetkili Ankara 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi ilk duruşmada verdiği ara kararında, Evren ve Şahinkaya hakkında sistematik işkenceye neden olmaktan soruşturma açılması ve işlem yapılması için suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Mahkemenin suç duyurusu kendilerine ulaşan başsavcıvekilliği, soruşturma için daha önce 12 Eylül davasının iddianamesini hazırlayan Özel Yetkili Savcı Kemal Çetin'i görevlendirdi. Ancak Çetin, görevsizlik kararıyla dosyayı Ankara'daki işkence soruşturmalarını yürüten Cumhuriyet Savcısı Murat Demir'e gönderdi. Evren ve Şahinkaya hakkındaki sistematik işkence dosyasına 12 Eylül işkence soruşturmasının Ankara ayağını yürüten Savcı Murat Demir bakacak. Şimdiye kadar 20 işkence mağdurunun ifadesini alan Savcı Demir, Evren ve Şahinkaya'nın da şüpheli olarak ifadesine başvuracak. Henüz dosyanın kendisine ulaşmadığını belirten savcı Demir, "Gerekirse hastanede ifadesini almaya giderim" dedi.

Türkeş'ten müdahillik talebi

MHP'nin merhum Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in oğlu, Ak Parti Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş de 12 Eylül davasına müdahillik talebinde bulundu. Mahkemeye verilen dilekçede Türkeş, maddi ve manevi bakımdan çok ağır zararlara uğradığını ileri sürdü.