BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,79
ALTIN 2.493,47
HABER /  GÜNCEL

Kenan Evren için Davutoğlu'na dilekçe yazdılar!

Darbe mağdurları, 98 yaşında vefat eden Kenan Evren'e resmi tören yapılması için Başbakan Ahmet Davutoğlu'na dilekçe yazdılar.

Abone ol

Darbe mağdurlarının, hayatını kaybeden 12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren için devlet töreni yapılmaması amacıyla gerekli yasal düzenlemelerin yapılması yönündeki başvurusu reddedildi.

Darbe mağdurları, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hitaben yazdıkları dilekçede, Evren için devlet töreni yapılmasının, darbeyi meşrulaştıracağını ve yaraları kanatacağını savundular.

Evren’in sağlığının kötüleştiğine ilişkin haberlerin kamuoyuna yansıması üzerine 12 Eylül Girişim Grubu, geçtiğimiz Mart’ta, Başbakanlık BİMER’e yazılı olarak başvurdu. Yapılan başvuruda Evren’in hayatını kaybetmesi durumunda kendisine “devlet töreni” yapılmasının gündeme geleceği, buna karşı gerekli yasal değişikliklerin yapılması talep edildi. Evren’in yargılandığı davada mahkum olduğu ancak verilen cezanın kesinleşmediği anlatılan dilekçede, şu değerlendirmeler yapıldı:

TÖREN GERİLİME NEDEN OLUR

“12 Eylül darbesi Türkiye insanına yönelik insanlık dışı uygulamalarıyla, ağır suçlar işlemiştir. Sembolik de olsa 12 Eylül darbesinin gölgesinin üzerimize düşmemesi için olası ölüm halinde devlet töreni yapılmamalıdır. Diğer yandan 12 Eylül’ün işlediği suçların doğrudan ya da dolaylı sorumluluğunu taşıyan kişileri cenazelerinin resmi törenle kaldırılması ciddi gerilimlere ve toplumsal ayrışmalara yol açabilecektir. Bunun önlenebilmesi için Devlet Cenaze Töreni Yönetmeliği ile Askeri Merasim ve Protokol Talimatnamesi’nde bir an önce gereken düzenlemenin yapılması gerekmektedir.

TÖREN OLURSA DARBE MEŞRULAŞIR

12 Eylül darbesinin meşrulaştırılması görüntüsünün verilmemesi ve darbe yüzünden yaşanan acıları yeniden yaşatmamak, yaraları yeniden kanatmamak için; ‘12 Eylül darbesini gerçekleştiren eski cumhurbaşkanı, eski Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının cenazelerinde devlet töreni ya da kurumsal cenaze töreni yapılamayacağı’na dair düzenleme yapılmasını bekliyor ve diliyoruz.”

CUMHURBAŞKANINA TÖREN YAPILIR

Başvuruya Başbakanlığa bağlı BİMER aracılığıyla 5 Mayıs’ta yanıt verildi. Dışişleri Bakanlığı’nda görevli Ateşe Can Bilgiç imzasını taşıyan yanıtta, tören konusunda yasal değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin değerlendirme yapılmadı. Yanıtta sadece şöyle denildi:
“Halihazırda yürürlükte olan 2 Aralık 2006 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Devlet Cenaze Töreni Yönetmeliği’ne göre, vefatları halinde tüm eski Cumhurbaşkanları için ulusal cenaze töreni düzenlenmesi öngörülmektedir.”

TÖREN TEPKİSİ

Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı Nejat Kangal da Evren için tören yapılmamasını isteyerek, “Kenan Evren AKP koruması ve desteği altında hayatını kaybetti. Darbecileri ve işbirlikçilerini yargılayacak davalar açılmamış. Açılan davalar savsaklanmıştır. Şimdi de AKP bir darbeciyi devlet töreni ile defnetmeye hazırlanıyor. Bu devlet törenine izin verenler, 13 yılda 12 Eylül’ü bu topraklardan silemeyenler tarih önünde mahkum olacaklardır” dedi.