BIST 9.989
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.435,55
HABER /  GÜNCEL

Kemik iliği kanseri nedir belirtileri nasıl olur? Evreleri ve tedavisi

Usta sanatçı Hüner Çoşkuner 58 yaşında hayatını kemik iliği kanseri nedeniyle hayatıyla kaybetti. Kanserle uzun süredir savaş veren Hüner Çoşkuner'in ölümünün ardından hastalığı merak konusu oldu. Peki nedir kemik iliği kanseri, belirtileri neler, tedavisi nasıl?

Abone ol

Hüner Coşkuner'in vefatı ardından kemik iliği kanseri bir kez daha gündeme geldi. Yakalandığı kemik iliği kanseri nedeniyle bir süredir tedavi gören Hüner Coşkuner, 58 yaşında hayatını kaybetti. Peki, Hüner Coşkuner'in hastalığı kemik iliği kanseri nedir? İşte uzmanından kemik iliği kanseri belirtileri...

Kemik iliği kanserine yol açan ‘multiple myeloma’ hücreleri bağışıklık sisteminde görevli beyaz kürelerin bir türü olan, plazma hücrelerinin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık daha çok 60 yaşın üzerindekilerde görülüyor. Kemik iliği kanseri, kemoterapi, kök hücre nakli ve diğer yeni yöntemlerle zaman zaman kontrol altında tutulabiliyor. Kemik iliği kanseri tanısı ile gelen hastalarda tedavi, onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirlenmektir.

Kemik iliği kanseri belirtileri: Kemiğin kendi kanserleri erken evrede ağrı şeklinde bulgu verir. Omurga kemiğinin kanserleri zaman zaman bel fıtığı, kireçlenme gibi hastalıklarla karıştırılarak tanısı gecikebilmektedir.

Tıbbı Onkoloji, İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Kemik iliği kanseri belirtileriyle ilgili şu bilgileri veriyor:

Kemik kanserlerinde sık görülen bulgular;

1-Yatınca veya oturunca daha belirginleşen sırt, bel veya kalça ağrısı
2-Nedensiz yere gelişen ani kemik kırıkları
3-Öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam çıkarma, nefes darlığı, yan yatınca ağrı
4-Baş dönmesi, baş ağrısı, yürürken sendeleme, çift görme, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, sara nöbeti geçirme
5-Kansızlık
6-Aşırı halsizlik
7-Diğer daha nadir görülen bulgular şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bulguların bazıları hastalığın kemikte oluşturduğu etkiden kaynaklanırken, diğerleri hastalığın başka organlara yayılması ile oluşabilmektedir. Yukarıda belirtilen durumlardan bazıları kolayca düzeltilebilen kanser dışı rahatsızlıklarda görülebildiği gibi bazıları ise sadece bu hastalığa özgü özellikler taşımaktadır.
Kemik kanserinde, tüm kanserlerde olduğu gibi hastalığa sebep olan etkeni kesin olarak belirlemek zordur.