BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kemanı ile CNRda büyüleyecek

Farklı stillerdeki başarısı ile tanınan, üstün tekniğe sahip keman virtüozu Shlomo Mintz 27 Şubat’ta CRR’de.

Abone ol

Tüm dünyada kusursuz müzisyenliği ve farklı stillerdeki başarısı ile tanınan, üstün tekniğe sahip keman virtüozu Shlomo Mintz 27 Şubat’ta CRR’de. Konserde, dünyaca ünlü Amsterdam Kraliyet Concertgebouw orkestrasının üyelerinden oluşan Concertgebouw Oda Orkestrası’nın şefliğini yapacak olan Mintz, aynı zamanda kemanıyla müzikseverleri büyüleyecek.

CRR Konser Salonu, Amsterdam Concertgebouw Oda Orkestrası, 27 Şubat 07, 20:30

11 yaşında iken İsrail Filarmoni ile ilk konserini veren Shlomo Mintz, Carnegie Hall’da ilk konserini verdiğinde ise 16 yaşındaydı. Ve Mintz 18 yaşında iken sanatsal gayretlerine orkestra şefliği rolünü de ekledi. O dönemden beri dünyaca ünlü birçok orkestrayı yöneten Shlomo Mintz, bazıların da ise hem şef hem solist olarak yer aldı.

Farklı dönem ve stillerine ait eserlerden oluşan geniş repertuarını pek çok kayıt aracılığıyla hayranlarıyla paylaşan ve bu kayıtlarla pek çok prestijli ödüle layık görülen Shlomo Mintz bu defa şef ve solist olarak karşımıza çıkıyor. Mintz asıl şefliğini Marco Boni’nin yürüttüğü Concertgebouw Oda Orkestrası’nı yöneteceği ve aynı zamanda konserin solistliğini üstleneceği gecede; Grieg, Beethoven ve Schubert’ten eserlerle müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak.

23 ve 14 YTL olan konser biletleri Biletix gişelerinden, www.biletix.com adresinden, Biletix Çağrı Merkezi’nden (0 216 556 98 00) ve CRR Konser Salonu gişesinden temin edilebilir.


Konser Programı:
Eduard GRİEG
HOLBERG SÜİTİ, Op.40
-Prelude, allegro vivace
-Sarabande. Andante
-Gavotte. Allegretto, musette poco piu mosso
-Air. Andante religioso
-Rigaudon. Allegro con brio
Ludvig van BEETHOVEN (1770 – 1827)
KEMAN VE ORKESTRA İÇİN ROMANS, No.1, Sol minör, Op.40
-Andante
KEMAN VE ORKESTRA İÇİN ROMANS, No.2, Fa Majör, Op.50
-Adagio cantabile ARA
Franz SCHUBERT (1797 – 1828)
SENFONİ, No.5, Si Bemol Majör, D.485
--Allegro
--Andante con moto
--Menuetto (Allegro molto). Trio
--Allegro vivace


Concertgebouw Oda Orkestrası Hakkında:
1987’de kuruldu. Orkestra, dünyaca ünlü Amsterdam Kraliyet Concertgebouw orkestrasının üyelerinden oluşmaktadır. 1987’den önce Amsterdam Oda Orkestrası adını kullandı. Bu süre boyunca (1957-1987) oda orkestrası Andre Rieu, Anton van der Horst ve Marinus Voorberg gibi şeflerle birçok kayıt yaptı.

Concertgebouw Oda Orkestrası, 30 Nisan 1980’de Prenses Beatrix’in Amsterdam’daki ünlü Nieuwe Kerk kilisesinde Hollanda Kraliçesi olarak göreve başlaması ve ABD Başkanı Bush’un Hollanda’yı 1989’daki ziyareti gibi çeşitli önemli etkinliklerde konser verdi. Orkestra, yine Nieuwe Kerk kilisesinde Hollanda Prensi Willem Alexander ve Prenses Maxima’nın 2 Şubat 2002’deki kraliyet düğünlerinde çalmak üzere de davet edildi. “Kraliyet Düğününden Müzikler” CD’leri 75.000’den fazla sattı ve bu nedenle de eşsiz “3 x platinum” ödülünü aldı.

Concertgebouw Oda Orkestrası, Belçika, İtalya, İspanya, Almanya, Finlandiya, Portekiz, Japonya, Hindistan, vb. birçok ülkeye çeşitli turneler düzenledi. Orkestra, birçok CD kaydı yaptı, Schubert/Mahler ve Beetho¬ven/Mahler yaylı dörtlüleri kayıtlarıyla BBC- Müzik dergisinde hem icra hem de ses-tekniğinde 5 yıldız olan en yüksek skoru aldı. 2001’de PentaTone etiketiyle 5 yıllık bir kontrat imzalayan orkestra, PentaTone’un yeni “Super-Audio-CD” sistemiyle yaptığı, Mozart, Haydn, Schubert, Mendelssohn ve Çaykovski’nin eserlerinden oluşan 5 CD kaydı piyasaya sürüldü. Orkestrayla birlikte solist olarak çalmış olan ünlü müzisyenlerden bazıları; Maria João Pires, Friedrich Gulda, Eliane Rodrigues, Lynn Harrel, Jaap van Zweden, Marietta Petkova, Vesko Eschkenazy, Ronald Brautigam, Emily Beynon ve Janine Jansen’dir. Ocak 1995’ten beri orkestranın daimi şefi Maestro Marco Boni’dir.

Shlomo Mintz Hakkında:
Tüm dünyada kusursuz müzisyenliği ve farklı stillerdeki başarısı ile tanınan, üstün tekniğe sahip keman virtüozu Shlomo Mintz, dünyanın önde gelen şeflerinin yönettiği seçkin orkestralar eşliğinde konserler ve ünlü solistlerle resitaller, oda müziği konserleri vermektedir. Farklı dönem ve stillerine ait eserlerden oluşan geniş repertuarını pek çok kayıt aracılığıyla hayranlarıyla paylaşan kemancı, aralarında Diapason D’Or, Grand Prix du Disque, Gramophone ve Edison Award (iki kez) gibi pek çok prestijli ödülle mükafatlandırıldı.

1957 Moskova doğumlu sanatçı, doğumundan iki yıl sonra ailesiyle birlikte İsrail’e göç etti ve orada dünyaca ünlü Ilona Feher ile çalıştı. 11 yaşında iken İsrail Filarmoni ile ilk konserini verdi. Bu konserden kısa bir süre sonra, Itzhak Perlman’ın rahatsızlanması nedeniyle onun yerine, Paganini’nin 1 no.lu keman konçertosunu aynı orkestra ile çalmak üzere Zubin Mehta tarafından bir haftalık bir süre verilerek çağırıldı. Carnegie Hall’da ilk konserini verdiğinde 16 yaşındaydı. Bu konser, kendisine Pittsburgh Senfoni Orkestrası’nın eşlik ettiği ve Isaac Stern ve Amerikan-İsrail Kültür Vakfı’nın yardımlarıyla sunulan bir konserdi. Hemen ardından Mintz, New York Julliard School of Music’te Dorothy DeLay ile çalışmalarına başladı. 18 yaşında iken, Shlomo Mintz sanatsal gayretlerine orkestra şefliği rolünü de ekledi ve o dönemden beri Royal Filarmoni Orkestrası (İngiltere), NHK Senfoni Orkestrası (Japonya) ve İsrail Filarmoni Orkestrası gibi dünyaca ünlü birçok orkestrayı yönetti. 1989 ve 1993 yılları arasında, İsrail Oda Orkestrası’nın Müzik Danışmanlığı görevini yürüttü. 1994 yılı Mart ayında, Maastricht Senfoni Orkestrası’nın (Hollanda) Sanat Danışmanı ve Daimi Konuk Şefi oldu. Dört konser sezonu boyunca, orkestrayı bazılarında hem şef hem de solist olarak yönetti.
Shlomo Mintz, Kibbutz Eilon’daki, dünyanın her yerinden gelen genç yetenekli kemancılar için ileri düzeyde bir yaz programı olan ve dünya çapında master class’lar veren Keshet Eilon Uluslararası Keman Master kursunun hem hamisi hem de kurucularından biridir. Moskova’daki Çaykovski Yarışması (1993) ve Brüksel’deki Kraliçe Elisabeth Uluslararası Müzik Yarışması (1993 ve 2001) gibi çeşitli uluslararası yarışmaların jüri üyeliğini yaptı. Ekim 2001’de, Poznan’da (Polonya) Uluslararası Henryk Wieniawski Keman Yarışması jüri heyetinin başkanı oldu. 2002 yılından beri Sion Valais Uluslararası Müzik Festivali’nin Sanat Yönetmeni ve İsviçre’deki Sion Valais Uluslararası Keman Yarışması’nın jüri başkanıdır.