BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Sami Selçuk 301e isyan etti

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Türkiye'nin 301 yüzünden AİHM'den sık sık hüküm giymesi yüzünden isyan etti.

Abone ol

Yargıtay Onursal Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Selçuk, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi ile ilgili olarak, ''Eğer biz bu maddeyi başarılı bir şekilde uygulayamıyorsak ya kaldıracağız ya da değişiklikler yapacağız'' dedi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Ankara Barosu'nun birlikte düzenlediği, fakültenin konferans salonunda yapılan ''İfade Özgürlüğü Bağlamında Türk Ceza Kanunu 301. Madde'' paneline katılan Selçuk, 301. maddenin uygulanmasında sorunlar yaşandığını kaydetti. Türk Ceza Kanunu'nun sekiz kez değişmiş olan 159. maddesini hatırlatan Selçuk, ''Demek ki doğuştan hastalıklı bir madde bu ve bugün de 301. madde haline dönüşmüş'' diye konuştu.

Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Eğer biz bu maddeyi başarılı bir şekilde uygulayamıyorsak, düşünce özgürlüğünü sık sık ihlal ediyorsak ya kaldıracağız ya da değişiklikler yapacağız. Zira bu maddeyi bu haliyle kabul ederseniz, yasallık ilkesini ve kesinlik ilkesini çiğnersiniz.'' Yasada, özellikle de yasanın gerekçesinde yer alan tanımlar konusundaki değişiklik önerilerini sıralayan Selçuk, izin sisteminin tekrar getirilmesi ve bu hakkın cumhurbaşkanına verilmesi gerektiğini anlattı.

Selçuk, 301. maddenin ''Türkiye'yi güç durumda bıraktığını'' belirterek, Türkiye'nin 2005 yılı verilerine göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) düşünce ihlalinden dolayı en çok dava açılan ülke olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin ''AİHM'de sık sık hüküm giyen bir devlet olarak küçük düştüğünü ve saygınlığını yitirdiğini'' ifade eden Selçuk, ''Türkiye'yi bu durumdan kurtarmak istiyorsanız, maddeyi değiştireceksiniz'' diye konuştu.