BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,82
ALTIN 2.438,87
HABER /  GÜNCEL

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Dersim sırrı!

Dersim tartışmasıyla ilgili bir yazı yazan Radikal gazetesi yazarı Cengiz Çandar, Seyit Rıza'nın idamıyla ilgili çarpıcı bir bilgiyi aktardı.

Abone ol

İhsan Sabri Çağlayangil'in anılarına göre Atatürk, Seyit Rıza'nın idam fotoğraflarını "Bütün Kürtleri ayaklandırır bu resim" diyerek yok ettirmiş... 

Dönemin tanıklarından Çağlayangil bu anısını da üstelik bugün CHP'nin lideri olan Kemal Kılıçdaroğlu'na anlatmış....

İşte Radikal gazetesi yazarı Cengiz Çandar'ın iktidar ile muhalefet arasındaki Dersim tartışmasını bir adım öteye taşıyacak o yazısı...

"11 yıldır üç ayda bir Ankara'da yayımlanan 'Munzur' dergisinin –Dersim Etnografya Dergisi- ta 2008 yılında 30. sayısında yayımlanmış olan ve tümü Munzur arşivinde bulunan İhsan Sabri Çağlayangil ile söyleşiden bölümler sunarak, Radikal'in kampanyasına katkıda bulunayım."

Çağlayangil, söyleşide hazır bulunduğu Seyit Rıza'nın idamını anlattıktan sonra şöyle devam ediyor:

"Yanımda Macar Mustafa diye bir polis varmış, asıldıktan sonra sehpada bunun resimlerini çekmiş. Atatürk ertesi gün gelmedi, bir gün sonra geldi (...) Hadi Bey isminde bir jandarma komutanı yaveri vardı Şükrü Kaya'nın. Macar Mustafa, Şükrü Kaya'nın yaverine, 'Astık herifleri' diye resimlerini vermiş. O da kahvaltıda Atatürk'e göstermiş. Atatürk, fena halde sinirlenmiş, beni çağırdı. Nedir bu rezalet? dedi. Bütün Kürtleri ayaklandırır bu resim. Herif seyyit. Peygamber sülalesinden, dedi. Öyle sümükleri akmış beyaz sakalıyla, dedi. Git, derhal imha et, dedi. Jandarmadan negatiflerini bul, dedi. Gittik, bulduk jandarmadan negatifleri imha ettik. (...)"

Çağlayangil bunları kime anlatmış biliyor musunuz?

Kemal Kılıçdaroğlu'na!

Kılıçdaroğlu, bütün bunları kimseler bilmezken biliyordu. Başbakan'ın ona dün "Hadi, onurunu kurtar" diye seslenmesi boş yere değil..."