BIST 10.159
DOLAR 32,14
EURO 35,13
ALTIN 2.476,25
HABER /  SAĞLIK

Kel olanlara vampir tedavisi

Bilim insanları kel birinin kendisinin kelliğine çözüm olabileceğini belirtti.

Abone ol

Bilim insanları kel birinden aldıkları kanı kendi saç köklerine enjekte ederek tekrar saçların gelişmesini sağladı.

'Vampir' tedavisi olarak adlandırılan bu yöntem deri altındaki yeni kök hücreleri uyarıyor ve saçın tekrar gelişmesini sağlıyor. Plaket zengini plazma (PRP) enjeksiyonu kandan elde ediliyor.

Halihazırda yüz ve ellerdeki yaşlanma ile bu yöntemle mücadele ediliyor. Uluslararası Saç Araştırmaları Vakfı, İtalya'daki Brescia Üniversitesi ve İsrail'deki Hebrew Üniversitesi Tıp Merkezi'nden bilim insanları kel (alopesia areata) olan 45 kişi üzerinde araştırma yaptı. Bu kişilerin kendi kanının kafalarına enjekte etti.

Bazılarından PRP, bazılarına geleneksel steroit krem verilirken diğerlerine fonksiyonsuz ilaç verildi. Her ay üç tedavi uygulandı.

Saçon çıkıp çıkmadığına bakıldı ve yeni saç çıkan alanalr ölçüldü. Sonuç gösterdi ki plazma enjeksiyonuları kel olan bölgede kayda değer şekilde yeni saçların gelişmesini sağladı. Steroit krem tedavisi ve fonksiyonsuz ilaç tedavilerinde aynı durum gözlemlenmedi. British Journal of Dermatology dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları yeni krem geliştirmek için umutlandıklarını ifade etti.

İğnelerin yok edilip onların yerine aynı maddelerin krem haline getirilebileceği belirtilidi. Dr. Fabio Rinaldi bu yeni yöntemin erkeklerin çok sık karşı karşıya geldiği kellik sorununa çare olabileceğini söyledi.

Rinaldi "Biz androjenik kelliğe maruz kalan insanlarıdan yeniden saç çıkmasını sağlayabiliriz. En yi tedavinin bu olacağına inanıyoruz" dedi. İngiliz Dermatoloji Derneği'nden Nina Goad da bu yöntemin milyonlarca kişiye umut olabileceğini söyledi.