BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,80
ALTIN 2.443,51
HABER /  GÜNCEL

KCK duruşması yine olaylı başladı

Terör örgütü KCK davasının 3. duruşmasında avukatların kimlik tartışması yaşandı.

Abone ol

Giriş yaka kartı zorunluluğunun kaldırılmasını isteyen sanık avukatları, çantalarının aranmasına izin vermedi. Jandarma görevlilerinin isimlerini aldığı avukatlar hakkında tutanak hazırlanacağı öğrenildi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen terör örgütü KCK'ya yönelik davanın 3. duruşması için duruşma salonunun bulunduğu bina ve çevresinde yine yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cezaevi yönüne giden sivil araçlar, bomba eğitimli köpek yardımı ile aranarak geçmelerine izin verildi. Duruşma salonunun bulunduğu binanan bahçesine ise yine sanık yakınları ile avukatların araçları alınmadı. Bu araçlar, cezaevine gelen ziyaretçiler için hizmet veren otoparka yönlendirildi. Duruşma salonu önü, bahçesi ve çevresine 3 Temmuz günü yerleştirilen yüksek çözünürlüklü mobese kameralarının ise faaliyete geçirildiği öğrenildi.

GİRİŞ YAKA KARTI TARTIŞMAYA NEDEN OLDU

Sabahın erken saatlerinden itibaren sanık yakınları ile avukatlar duruşma için Silivri'ye gelmeye başladı. Duruşmaya ilginin az olması dikkat çekti. Gelen sanık yakınları, duruşmanın saat 09.30'da başlayacak olması nedeniyle bir süre içeri alınmadı. Sanık yakınlarının duruşma salonuna alınmasının ardından bazı avukatlar jandarma görevlilerinin verdiği giriş yaka kartı ile duruşma salonuna girmelerine izin verilmesi uygulamasına tepki gösterdi. Görevlilere kimliklerini vermek istemediler. Bunun üzerine duruşma başladığında bazı avukatlar bu durumu dile getirerek bu uygulamaya son verilmesini ve giriş yaka kartı almadan içeri girmelerinin sağlanmasını istedi. Bu taleplerin değerlendirilmesi için duruşmaya ara verildi.

Duruşmaya ara verildiği sırada jandarma görevlileri aldıkları talimat gereği avukatların giriş yaka kartı almadan içeri girmelerine izin verdi. Ancak avukatlar bu kez de çantalarının da aranmasını ya da X-Ray cihazından geçirilmesini istemedi. Bunun üzerine de arama ve kontrole tepki gösteren, giriş yaka kartı almayan avukatların isimleri alındı. Bu avukatlar hakkında tutanak tutulacağı öğrenildi.

YENİ DURUŞMA SALONUNUN KABA İNŞAATI BİTMEK ÜZERE

Öte yandan, özellikle KCK davası gibi çok sanıklı davaların görülebilmesi için mevcut büyük duruşma salonu önündeki boş araziye yapılan yeni ve daha büyük duruşma salonu binasının kaba inşaatı da tamamlanmak üzere. Toplam 6 kat olarak planlanan duruşma salonunun, en üst katının çatı bölümlerinin bitme aşamasına gelmesi dikkat çekti. Ergenekon ve Balyoz davalarının yürütüldüğü mevcut büyük duruşma salonundan daha büyük iki duruşma salonunun bulunacağı binanın 5 Eylül'de tamamlanarak teslim edileceği öğrenildi. Duruşma salonu kompleksi olarak düşünülen binada aynı anda iki duruşmanın yapılabilmesi düşünülüyor. Binanın hizmete girmesinden sonra cezaevi içinde ilk Ergenekon davasının görüldüğü küçük duruşma salonu ile halen hizmet veren cezaevi girişindeki büyük duruşma salonunun ise hizmetine son verileceği öğrenildi.

Bu arada, CHP milletvekili Mahmut Tanal ve BDP milletvekili Sebahat Tuncel de duruşmaya izleyici olarak katıldı