BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.509,29
HABER /  SEÇİM

Kazanmak için yurtdışı oylarına gerek yok!

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışındaki 2 milyon 722 bin 981 seçmenden 178 bin 959 kişi randevu aldı. Kullanılan oy, oranının yüzde 5 olduğu açıklandı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Cumhurbaşkanlığı seçimini sandık başlarındaki gönüllü müşahitleriyle yakından takip eden ’Gurbetin Oyları Grubu’ tarafından ilk tur için yurt dışındaki 2 milyon 722 bin 981 seçmenden şu ana kadar sadece 178 bin 959’unun randevu alabildiği, kullanılan oy oranının yüzde 5 oranında olduğu açıklanmıştı.

Yurtdışındaki katılımın daha yüksek olacağı beklentisi olan siyasi partiler de bu sonuca oldukça şaşırdı. Ama yurtdışında yaşayan gurbetçiler 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy kullanabilecekler.

Seçimin kaderini etkileyeceği söylenen yurtdışı oylarının kullanım oranının düşük olmasının sonuçları ne olabilir? Türkiye'nin en güvenilir araştırma şirketlerinden biri olan, Türkiye’de 1995 yılından bu yana yapılan bütün seçimleri hatasız bilmesiyle dikkati çeken sektörün önde gelen araştırma şirketlerinden A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür İNTERNETHABER'e açıkladı...

KAZANMAK İÇİN YURTDIŞINDAKİ OYLARA İHTİYAÇ YOK


"Yurtdışındaki oy kullanımı beklentilerin altında kaldı. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi, YSK'nın oy kullanmayı zorlaştırması. "Randevu alacaksın" dedi. Yurtdışındaki seçmenlerin eğitim seviyesini göz önüne aldığımızda bu çok mümkün değildi. İkinci neden ise, bayram ve tatil döneminin seçim dönemine denk gelmesi. Bu dönemde bayram ziyareti ve tatil için Türkiye'ye gelen "gurbetçi" vatandaşlarımız var. Bu nedenle ben yurtdışındaki oyların yüzde 5'te kaldığı değerlendirmesine katılmıyorum. 

Yurtdışından tatil amaçlı gelen vatandaşlarımız da oylarını gümrük kapılarında kullanıyorlar. Dolayısıyla, evet bir fiyasko, katılımın çok yüksek olacağını bekliyorduk ama olmadı.  Fakat yine de ben oranın yüzde 5'te kalmayacağını, yüzde 30'lara, 40'lara çıkacağını düşünüyorum. 

Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de ilk turda aldığı oylarla seçimi kazanacağını daha önce de ifade etmiştim. Erdoğan'ın yurtdışından alacağı oy, oranı yüzde 1 kadar yükseltebeilirdi. Yani kazanmak için yurtdışındaki oylara ihtiyaç yok."

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ