BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kazakistan cumhurbaşkanlığı için erken seçime gidiyor

Görev süresinin uzatılması için girişimlerin sonuçsuz kalması ardından Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 2012'de yapılacak seçimlerin öne alınacağını duyurdu.

Abone ol

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, görev süresini uzatma girişimlerinin yarattığı tartışmalara son vermek üzere cumhurbaşkanlığı seçimlerini öne almayı kararlaştırdı.

Kazak parlamentosu geçen ay Nazarbayev'in iktidarını 2020'ye dek uzatmak üzere referanduma gidilmesini kararlaştırmış; ancak bu karar dün Anayasa Konseyi'nce bozulmuştu.

Konsey, parlamentoda onaylanan değişikliklerin referanduma götürülmesinin anayasaya aykırı olacağına hükmetti.

Ülkeyi 20 yıldır yöneten Nazarbayev, uzun zamandır bu önerinin referanduma götürülmesinden yana olmadığını söylüyordu.

70 yaşındaki Kazak lider, dün kararın açıklanmasından sonra devlet televizyonundan canlı yayınlanan bir konuşma yaparak, yetki süresini referandumla uzatmak istemediğini yineledi.

Takvim belirsiz

Bunun yerine, gelecek yıl yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimini erkene alacağını duyurdu.

Seçimin ne zaman yapılacağı henüz belli değil.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, BBC'ye açıklamasında seçimlerin bu yaz bile yapılabileceğini belirtti.

Parlamentoda tek partinin temsil edildiği Kazakistan'da muhalefet güçsüz ve seçimde Nazarbayev'e ciddi rakip olabilecek bir aday çıkması olası görülmüyor.

Kazakistan dünyanın en büyük uranyum üreticisi ve petrol ve sanayi metalleri ihracatında önde gelen oyuncular arasında yer alıyor.

Nazarbayev Kazakistan'ı 1991'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana yönetiyor.

Kazakistan yasalarına göre görevdeki bir lider istediği kadar çok kez seçime girebilir. Nazarbayev de sağlığı elverdikçe, ülkeyi yönetmeye talip olduğunu söylüyor.

Ülkede yedi yıl olan cumhurbaşkanlığı görev süresi 2012'den itibaren beş yıla inecek. Seçimin öne alınması ise Nazarbayev'e beş değil, yedi yıllık bir görev süresi sağlayabilir.