BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Kayseri'deki rüşvet belgelendi mi?

CHP'nin Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki rüşvet iddialarıyla ilgili yargı kararını verdi.

Abone ol
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kayseri'yle ilgili gündeme taşıdığı iddialara yargıdan cevap geldi. Rüşvet iddialarıyla Hacı Ali Hamurcu ve UKOME Başkanı Süleyman Temaltaş hapis cezasına çarptırıldı. CHP Milletvekili Kulkuloğlu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki rüşvetin yargı kararıyla kanıtlandığını iddia etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2010 yılında kamuoyuyla paylaştığı iddialar kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile İncesu İlçe Belediyesi’nin Başkanı Zekeriya Karayol ile bazı çalışanlar hakkında açılan rüşvet davasında rüşvet iddialarının kaynağı olarak ortaya çıkan Hacı Ali Hamurcu 7 yıl 11 ay, UKOME Başkanı Süleyman Temeltaş ise 7 yıl 10 ay hapis cezası aldı.
 
Kılıçdaroğlu’na dosyayı ulaştıran ve 2010’dan bu yana davayı yakından izleyen CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu mahkeme kararı ile ilgili olarak, “Mahkeme kararla Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyesinin rüşvet ve görevi kötüye kullanma yani yolsuzluk suçu işlendiğini kanıtlamış oldu. Rüşvet, irtikap ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla açılan dava iki kişinin mahkumiyetiyle sonuçlandı. Ancak dava süreci içerisinde bu suçlamaya adı karışan bazı kişilerin aklandığını söylemek mümkün. Fakat dediğim gibi kim aklanmış olursa olsun mahkeme kararı yolsuzluğun tescilidir ve ben inanıyorum ki savcılık ceza almamış diğer isimler açısından kararı temyiz edecektir” değerlendirmesini yaptı.
 
KILIÇDAROĞLU GÜNDEME GETİRMİŞTİ
 
Hacı Ali Hamurcu'nun ifadeleri doğrultusunda yapılan suç duyurusu sonucu 2007 yılında İncesu Belediye Başkanı Zekeriye Karayol, Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Şubesi eski Müdürü Hilal Aybak, 2007 yılında UKOME Başkanı olan Süleyman Temeltaş, UKOME'nin eski memuru Hacı Ali Hamurcu hakkında dolandırıcılık, rüşvet, irtikap iddiasıyla CHP'li milletvekillerinin suç duyurusu üzerine dava açılmıştı.

RÜŞVET İDDİALARI

Sanıklardan bazıları hakkında isnat edilen suç, İncesu ilçesi yakınlarına LPG istasyonu açmak isteyen Yağmur Çöl'den 30 bin lira rüşvet aldıkları, kişinin işlerini engelledikleri ve mağdur ettikleri yönünde iddialar yer alıyordu. Önceki duruşmalarda İncesu Belediye Başkanının 30 bin lira rüşvet aldığı iddiası ile ilgili belirtilen miktarın yazılı bulunduğu çek, ruhsat işlemleri için belediye tarafından belediye tüzel kişiliğine yazılmış olarak alındığı ve daha sonda ruhsat işlemleri yetkisinin belediyeye ait olmadığı belirlenince şahsa iade edildiği belirtilmişti.
 
Davayla ilgili yapılan son duruşmada mahkeme heyeti, sanıkların ve avukatlarının son kez ifadelerini aldı. Ardından kısa bir süre ara veren heyet, kararını açıkladı. Suçun oluşmadığı kanaatine varan mahkeme, Başkan Zekeriya Karayol ve Hilal Aybak hakkında berat kararı verdi. Diğer iki sanığa ihbar suretiyle irtikap ve ikna suretiyle irtikap suçlarından Hamurcu’ya 7 yıl 11 ay, Temeltaş’a 7 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Verilen cezalara itiraz hakkı bulunduğu için ceza verilen sanıklarla ilgili tutuklama yapılmadı.
 
Daha önceki duruşmalara CHP'li milletvekilleri katılırken, son iki duruşmaya katılmamaları dikkat çekti.