BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.397,88
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'li Bal'dan hükümete yargı eleştirisi

MHP Milletvekili Faruk Bal, hükümetin yargıyı kandırdığını söyledi mahkemelerin obezleştiğini iddia etti.

Abone ol
MHP Milletvekili Faruk Bal'dan hükümete yargı eleştirisi. AK Parti iktidarlarının yargıyı siyallaştırdığını, yargı mensuplarını aldattığını söyleyen Bal, Yargıtay ve Danıştay'da obez mahkemeler oluşturulduğunu iddia etti.

Bütçe görüşmeleri sırasında partisi adına söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Parti iktidarlarının yargı mensuplarında büyük hayal kırıklığını oluşturduğunu, verilen sözlerin yeri getirilmediğini iddia etti. İktidarlarının 11 yıllık süresi boyunca yargıda çeşitli operasyonların düzenlendiğini de söyleyen Bal, Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu gibi konularda değişiklik yapılarak hukuk hafızasının ortadan kaldırıldığını, yargının elindeki dosya iş yükü sayısının 4'e katlandığını anlattı.

"DANIŞTAY VE YARGITAY PERİŞAN"
 
Konuşmasında, AK Parti'nin 2007 yılında Yargıtay ve Danıştay'ı perişan ettiğini, üyeleri tasfiye etmek için kanun hazırladığını; ancak başarıya ulaşamadığını söyledi. AK Parti'nin muhalif yargı üyelerinden kurtulmak için hazırladığı teklif sonrası bu kez de hem Yargıtay hem de Danıştay üye sayılarını artırarak obez bir mahkeme yaratıldığını iddia eden Bal şöyle konuştu:

"Dünyanın hiçbir ülkesinde 387 üyeli bir yüksek mahkeme bulunmamaktadır. Obez hâle gelen yargı ve Danıştayda işler buna rağmen yürümedi. 387 üyeli Yargıtayda ve 152 üyeli Danıştayda işler, maalesef, 2002 yılı rakamlarına göre tam tersine gitti. Ceza dairelerinde 2002 yılında bir dosyanın bekleme süresi 138 gün iken 2012 yılında 306 güne çıktı, yani vatandaşın işinin sürüncemede beklemesi yüzde 221 oranında arttı. Hukuk dairesinde 2002 yılında bir davanın bekleme süresi 67 gündü, 2012 yılında vatandaşın hukuk dairesindeki dosyanın bekleme süresi 176 güne çıktı, yani bekleme süresi yüzde 262 oranında arttı. Danıştay 2012 yılında iş yükünün sadece yüzde 40'ını çıkarabildi, yüzde 60 gibi bir dosya grubu 2013 yılına aktarıldı. 

"YARGIYA GÜVEN KALMADI"
 
Bunu Avrupa Yargıçlar Birliği, Avrupa Yargıçlar ve Savcılar Birliği en sonunda Adalet Bakanlığı ve HSYK da kabul etmiştir ki artık yargıya güven kalmamıştır. Güvensiz olan bu yargının daha da yandaş hâle getirilmesi ve süper obez bir yargı organı yaratılarak AKP hâkimiyetinin tam tersi için yeni bir hazırlık içerisindesiniz. Orada da 387 olan Yargıtay üyesi sayısını beğenmiyorsunuz, belki bine kadar çıkaracaksınız; ne kadar çoğunluğu elde edeceksek o kadar bir rakama çıkacaksınız anlamı çıkmaktadır. Danıştayda da ortada, Danıştayın da aynı şekilde üye sayısını artırmak istiyorsunuz.