BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.437,83
HABER /  GÜNCEL

Kaynak değerliyse yatarım bile!

Dünyayı sarsan belgeleri yayımlayan Wikileaks yine gündemde. Son sızan belgelerdeki bir diyalog ise son derece çarpıcı.

Abone ol

 Stratfor'un siyasi uzmanlarından Reva Bhalla'ya ilişkin notlarda gizli ilişkilerin nasıl elde edildiğini gözler önüne seriliyor.

Taraflar bilgi sızdırmak için 'cinsel ilişki' de dahil bir çok yola başvuruyor. Bu süreci ise kısaca 'kahve içmek' olarak tanımlıyorlar.

KAYNAK DEĞERLİYSE YATARIM BİLE

Stratfor'un siyasi uzmanlarından Reva Bhalla, Ortadoğu, Türkiye, Güney Asya ve Latin Amerika konularında çalışıyor. Suriye asıllı Bhalla'nın yazışmalarında ilginç bir detay da yer alıyor. Şirket kurucusu George Friedman, kendisine bir bilgiyi veren Reva Bhalla'yı kaynağına dikkatli yaklaşıp yaklaşmadığı konusunda sorguluyor ve "Eğer bir kaynağın değerli olabileceğine inanıyorsan, onu kontrolün altına almalısın. Bu da maddi, cinsel ya da psikolojik kontrol demek - ki ona kaynağını açıklattıracak ve görevler verebilecek duruma gelebilesin" diye yazıyor. Friedman'a göre kaynağı uzun uzun konuşturup dikkat uyandıracak sorular sormak yerine, kişisel olarak analiz edip, kontrol hedefine doğru ilerlemek gerek.

AIDS RİSKİ FAZLA

WikiLeaks'in yayınladığı Stratfor iç yazışmasında Reva'nın Friedman'ın tavsiyelerine uyduğu da net bir şekilde ortaya çıkıyor. Reva ile Byless Parsley isimli bir uzman arasında geçen konuşma şöyle:

- BP: Bunların hepsini nasıl elde ettin?

- RB: Kahve sayesinde.

- BP: Bu günlerde bu işe kahve mi diyorlar?

- RB: Ha ha! Kapa çeneni!

- BP: İnanılmaz, iyi bari George seni Afrika uzmanı yapmıyor. Orada AIDS riski çok fazla

- RB: Byless defol!

- BP: Yaran olur veya kaynaklarının yarası olur. Bu yarayı kanatırsın falan...

4 TÜRK GAZETECİ KAYNAK

Aşamalı olarak yayınlayacağı belirtilen belgelerin ilk kısmı olan 167 e-posta dün siteden yayınlandı. Bu e-postalar arasında Türkiye analizleriyle ilgili yazışmalar da var. Stratfor'un Türkiye ile ilgili analizlerinde Kamran Bokhari, Reva Bhalla isimleri öne çıkıyor. Bu kişiler, Türkiye'deki kaynakları aracılığıyla istihbarat toplama faaliyetleri yürütüyor. Türkiye'deki operasyonun başında ise "TÜSİAD'ın ABD temsilcisi" olarak görünen Emre Doğru var. Doğru'nun bilgi kaynakları arasında, 4 Türk gazetecinin olduğu da ortaya çıktı.

ASIL TÜRKİYE BELGELERİ 6 MART'TA

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Londra'da düzenlediği basın toplantısında son 'sızıntı' hakkında detaylı bilgiler verdi. Assange, Stratfor'un kendini "küresel istihbarat organizasyonu" olarak tanımladığını ancak "rüşvet ve kurumların içinde bulunan kişiler aracılığıyla bilgi topladığını" savundu. Assange, e-postalarda Türkiye'yle ilgili de önemli bilgiler olduğunu söyleyerek, "Fakat henüz çok küçük bir kısmına bakabildik" diye konuştu. Site de, Türkiye'yle ilgili belgeleri 6 Mart'ta yayınlayacağını açıkladı.